O zdravlju

PA OVO JE GORE OD OTROVA!

srp. 02, 2017 Tihomir

OVO ĆE VAS ŠOKIRATI

PA OVO JE GORE OD OTROVA! Evo što samo jedna limenka energetskog pića čini vašem tijelu i do dva tjedna


12:26 30.06.2017     Autor: Magazin.hr     Foto: eugenesergeev

Nakon samo dva tjedna, tijelo se privikava na redovito doziranje kofeinom i smanjuje se djelovanje pića. Posljedica su: nesanica, debljanje, nervoza i emocionalna preosjetljivost, ubrzan puls te visok tlak.

Sigurno se i vama dogodilo barem jednom da ste bili toliko premoreni i neispavani da ste posegnuli za nekim energetskim pićem jer drugačije jednostavno niste mogli izdržati radni dan. Evo što se točno događa u tijelu nakon što popijete samo jednu limenku:

Prvih deset minuta – kofein potiče cirkulaciju te povećava tlak i broj otkucaja srca.

Nakon 15 minuta – koncentracija se povećava.

Nakon pola sata – prestaje apsorbiranje kofeina, nestaje pospanost uslijed visokog tlaka i naleta šećera.

Nakon sat vremena – smanjuje se energizirajući učinak i već opet osjećate umor. Piće počinje uklanjati korisne elemente iz tijela.

HOĆE LI OVO BITI I VAŠI ZUBI ZA 10 GODINA? Stomatolog pokazao što vam rade Cola Cola i drugi energetski napitci

Nakon šest sati – razine kofeina pale su za 50 posto

Nakon 12 sati – sav je kofein ispario. Koliko je točno vremena potrebno da do toga dođe, ovisi o vašoj fizičkoj aktivnosti i životnoj dobi.

Nakon 24 sata – redovita konzumacija energetskih pića uzrokuje glavobolje, iritabilnost i probavne smetnje. Nemate nimalo energije.

Nakon dva tjedna – tijelo se privikava na redovito doziranje kofeinom i smanjuje se djelovanje pića. Mogući su problemi i nesanica, debljanje (zbog šećera), nervoza i emocionalna preosjetljivost, ubrzan puls te visok tlak.

Zaključak – najbolji je izvor energije zdrav životni stil. Dovoljno spavajte, bavite se sportom i jedite kvalitetno. Ako ste prečesto umorni, savjetujte se s liječnikom, piše Bright Side.