Samo 20 minuta dnevno sprečava dijabetes i srčane bolesti

0
37

Malo truda, a velika razlika

Pješačenje bi moglo spasiti na tisuće života svake godine – samo 20 minuta duga šetnja dovoljna je obrana od mnogih kroničnih bolesti i prerane smrti.
Hodanje u trajanju od nekih 20 minuta dnevno može spriječiti preranu smrt zbog raka, srčanih bolesti i moždanog udara, navodi se u novom britanskom istraživanju Macmillan Cancer Support.
S druge strane znanstvenici s London School of Economics, Harvard Medical School i Stanford University School of Medicine tvrde da je tjelovježba jednako dobra za prevenciju dijabetesa i srčanih problema koliko i lijekovi.
Ipak, u mnogim zapadnim zemljama zbog korištenja automobila i sjedenja na poslu i pred ekranom, jedna od tri osobe jedva hoda 30 minuta tjedno – uključujući svakodnevne odlaske u trgovinu, posao ili školu.
Liječnici već dugo upozoravaju da je minimum 150 minuta tjedno, ili 21 minuta dnevno.
Ovo nije mala stvar, jer su posljedice neaktivnosti po život opasna stanja. Istraživanja pokazuju da neaktivnost može skratiti život za tri do pet godina i povećati izglede za razvoj raka, srčanih bolesti i moždanog udara od 25 do 50 posto.
Nedostatak fizičke aktivnosti je kriv za 17 posto prijevremenih smrti u Velikoj Britaniji, kaže se u izvješću.
Trećina ispitanih Britanaca je vrlo neaktivna jer imaju manje od 30 minuta vježbanja tjedno, a objektivno ispitivanje pokazuje da je brojka vjerojatno veća, odnosno da više od polovine ne uspijevaju vježbati ni 30 minuta tjedno.
Samo šest posto muškaraca i četiri posto ispitanih žena uspijeva vježbati 150 minuta tjedno.
No, čak i ako ne stignu u teretanu gotovo svatko može povećati vrijeme koje provodi hodajući, kaže se u izvještaju jer samo četiri posto ljudi ne može hodati ili trebaju pomoć pri hodanju.
Dr. William Bird , osnivač udruge Walking for Health and Intelligent Health koja promiče vježbanje, rekao je da je nedostatak fizičke aktivnosti veći uzrok bolesti i prerane smrti i od pretilosti.
‘Možete biti debeli i fit, ali ne možete biti zdravi ako ste neaktivni i vitki.’
Oboljelima od raka, tjelesna aktivnost može pomoći pri boljem podnošenju nuspojava liječenja, a može čak i smanjiti šanse za ponovnu pojavu raka.
Dr. Bird je pojasnio da hodanje poboljšava zdravlje i tako što pospješuje suzbijanje upala i sprečavanje štete na dijelovima stanice koje stvaraju energiju.

T.T./DailyMail. 2013.