EVO ŠTO NOĆNE SMJENE ČINE VAŠEM ZDRAVLJU

0
117
NE IGRAJTE SE

EVO ŠTO NOĆNE SMJENE ČINE VAŠEM ZDRAVLJU


Što prije počnite uzimati ovaj lijek, upozoravaju stručnjaci

  20:59 28.06.2017   Autor: Magazin.hr    Foto: diego_cervo 

Radite li u noćnim smjenama, trebali biste uzimati nadomjestak melatonina jer ste u rizičnoj skupini za razvijanje srčanih problema, raka, dijabetesa te neuroloških poremećaja.

Noćne smjene nikomu ne predstavljaju zadovoljstvo jer se teško oporavljaju od takvoga bioritma. Osim što je velika gnjavaža, rad noću nije ni zdrav – usporava, naime, tjelesni sustav samooporavka, ali i povećava rizik od ozbiljnih bolesti, kažu stručnjaci.

Tako se akumulira oštećenje DNK-a, s obzirom na to da prirodni proces proizvodnje melatonina, hormona spavanja, ne odvija se kako treba. Melatonin proizvodi mozak spavanjem, a njegova razina opada pri susretu s dnevnim svjetlom.

Dizanje teških predmeta i noćni rad utječu na plodnost žene, pokazala najnovija studija

Stoga, radite li u noćnim smjenama, trebali biste uzimati nadomjestak melatonina jer ste u rizičnoj skupini za razvijanje srčanih problema, raka, dijabetesa te neuroloških poremećaja.

Muškarci koji rade u smjenama u još su većoj opasnosti nego žene jer ta praksa smanjuje njihovu seksualnu moć i uzrokuje proizvodnju manje spermija, što potencijalno vodi do nemogućnosti začeća, piše Daily Mail.

Članak preuzet ovdje: ZDRAVLJE