Blagotvorno ljekovito bilje za bolesti srca

0
67

Blagotvorno ljekovito bilje za bolesti srca

 u-cvijecu-durmitor

Donosimo vam neke alternativne metode liječenja srca, krvnih sudova i općenito problema koji dovode do srčanog ili moždanog udara.

Bijeli luk – Istraživanja ukazuju na moguću važnu ulogu koju bijeli luk (češnjak) ima u prevenciji oksidacije LDL-a, kao i na njegovu potencijalnu moć da spriječi jetru da proizvodi suvišne masnoće i kolesterol. Prilikom ispitivanja vršenog u Kliničkom istraživačkom centru i Medicinskoj školi Univerziteta Tulana, u New Orleansu, SAD, četrdeset dvjema zdravim osobama davano je ili 300 mg standardnog bijelog luka u prahu u formi tablete, ili lažni lijek (placebo). Rezultati su pokazali znatno smanjenje ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u serumu onih koji su uzimali dodatak bijelog luka. Japanski istraživači su u laboratorijskim ispitivanjima dokumentirali svojstvo antioksidanta i čistača slobodnih radikala koje ima odležani ekstrakt bijelog luka.

Glog – Još od kraja devetnaestog vijeka, glog se uspješno koristi u liječenju raznih bolesti srca, uključujući tu i staračko ili stresu izloženo srce, povišeni krvni tlak, koronarnu insuficijenciju, srčane napade, oštećenje koronarnih arterija i anginu pektoris. Pokazalo se da ekstrakt gloga širi koronarne krvne sudove, poboljšavajući na taj način dotok krvi u srce. Istovremeno, ova biljka jača srčani mišić i svojim djelovanjem pomaže organizmu da se sam oslobodi suvišnih količina soli i vode.

Kurkuma – Ako ste jeli kari, onda ste imali priliku da okusite ovaj egzotični začin koji dodaje ukus i boju mnogim jelima, uključujući tu i kari prah i sosove. Ispitivanja pokazuju da kurkuma može sniziti razinu kolesterola u krvi tako što podstiče proizvodnju žuči. Jetra je ta koja proizvodi žuč, a kolesterol je sastojak žuči. Iz toga slijedi da jetra za povećanje proizvodnje žuči mora upotrebiti onaj suvišni kolesterol. Kurkuma također sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog napada.

Ginko biloba – Ova drevna biljka poboljšava protok krvi kroz tijelo. Također je i antioksidant, što znači da usporava stvaranje jedinjenja zvanih slobodni radikali, tih nevaljalih molekula koje su odgovorne za oksidaciju kolesterola.

Lucerka – Lišće lucerke snižava nivo kolesterola u krvi i količinu plaka nataloženog na zidovima krvnih sudova. Izdanci lucerke imaju slično djelovanje.

Đumbir – Ovaj korijen također razara kolesterol, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.