Četiri stvari koje morate znati o novcu. Izbjegnite svađe i bankrot

0
8

Četiri stvari koje morate znati o novcu
Izbjegnite svađe i bankrot
Četiri stvari koje morate znati o novcu
Iako je većina jedva krpa kraj s krajem, važno je znati da se mnoge stvari kada su u pitanju financije mogu predvidjeti i izbjeći pogreške u upravljanju novcem kojim raspolažemo bez obzira na konkretan iznos koji mjesečno stiže na račun.
Ovo su četiri stvari koje treba imati na umu.
1. O financijama se mora raspravljati s partnerom
Novac je osjetljiva tema, posebno ako partneri imaju različite poglede na vrijednosti ili u slučaju da postoji značajan dug. Neovisno o situaciji, najvažniji je otvoren razgovor o ovom problemu. Ukoliko to partner odbija, inzistirajte na razgovoru na vrlo pristojan i uljudan način. Diskusija treba dovesti do stvaranja zajedničkog plana kako se riješiti dugova i kako štedjeti za budućnost. Naravno, to će uvelike smanjiti šanse da novac u vašoj obitelj bude uzrok svađa.
2. Kreditne kartice su zlo ako se zloupotrebljavaju
Ukoliko nemate nikakvu kontrolu nad vašim kreditnim karticama, izradite strategiju. Za početak pažljivo, kada idete u šoping sastavite listu nužno potrebnih namirnica. To je najlakši način da svaki mjesec uštedite nešto novca, a niži računi za telefon i internet također mogu dovesti do ušteda i u konačnici smanjiti vaše dugove. Kada napravite plan, držite ga se i imajte na umu da je riječ o privremenim mjerama. “Rezati” trebate sve dok ne smanjite potrošnju i svoj račun opet dovedete u “ravnotežu”.
3. Štednja za budućnost je važna
Veliki je postotak onih koji ne štede za umirovljeničke dane čak i ako za to imaju mogućnost. Još je gore što je mnogima moto trošiti sada, a o budućnosti ćeš brinuti kasnije. Međutim, budućnost je potpuno neizvjesna – i to kada je u pitanju naše zdravlje i socijalna skrb, uz to, kada odemo u mirovinu troškovi života zasigurno će porasti procjenjuje Gal Time.
4. Morate znati razlikovati želje i potrebe
Postoje stvari koje trebamo imati i troškovi koji su neizbježni kako bismo normalno živjeli – riječ je o troškovima stanovanja, prijevoza, hrane, vode i najosnovnije odjeće i obuće. Gotovo sve ostalo su želje. Kako bismo izbjegli nepotrebno trošenje novca, važno je povući crtu između dvije kategorije – želje i potrebe.
U svakom slučaju, ukoliko se želite riješiti dugova ili početi štedjeti, jedini način da uspijete je da smanjite svoju potrošnju ili povećate prihode. I na kraju, ako već niste, vrijeme je da napravite plan za bolju kontrolu kućnih financija.
Danas.hr
29.07.2012.