Čuvar i bebe pande u kineskom rezervatu

0
59

Članak preuzet ovdje: ŽIVOT


Ljubomorni smo na posao ovog čuvara u kineskom rezervatu koji se, u kostimu velike pande, igra s mladuncima

Kako bi bebe pande bile spremne za život u divljini ne smiju doći u dodir s ljudima


ZADNJA IZMJENA: Jul 25, 2017

ANDREA BOŽIĆ

Ovi čuvari u Kini imaju sasvim neobičan zadatak; moraju nositi kostim pande i igrati se s mladuncima. Naime, životinje će iz rezervata Wolong, inače zaštićenog prirodnog područja na jugozapadu kineske pokrajine Sečuan, biti puštene u divljinu pa mladunci pande moraju naučiti biti samostalni i neovisni od ljudi. Zato čuvari naprosto glume pande za vrijeme interakcije s njima.

Kostimi su za ove čuvare neizbježni jer ljudski kontakt mladuncima može smanjiti šanse za preživljavanje kad ih se jednom pusti u divljinu. Čuvari čak katkada moraju kostime premazati pandinim urinom ili fekalijama kako bi prikrili ljudski miris. Ovo je važno jer kad su odvojene od majke, pande su izložene velikom stresu pa se ovako čini sve kako bi se one što više osjećale kao da je kraj njih upravo njihova prava mama.


Penju mu se po glavi i grickaju ga

U ovom videu koji je objavljen na YouTube kanalu People’s Daily, China, prikazano je kako se nekoliko mladunaca igra s čuvarom obučenim u kostim njihove vrste. Doslovno mu se penju po glavi, grickaju ga i čini se da jako uživaju u tome.


Video prilog sa pandama pogledajte ovdje: 
  https://youtu.be/GaLP6S9ZHQ4