Dvije kriške tosta dnevno dovoljne su da si udvostručite rizik od dijabetesa, tvrdi nova studija

0
66

Maslac je bogat nezdravim zasićenim mastima i trans masnoćama

unnamed34
ZADNJA IZMJENA: Feb 19, 2017                                                           Christopher Amrich/Flickr  

Novo istraživanje, koje prenosi The Telegraph, kaže da dvije kriške tosta namazanog maslacem, udvostručuju rizik dijabetesa. Studija na više od 3000 ljudi utvrdila je da konzumiranje samo 12 grama maslaca dnevno dvostruko povisuje rizik nastanka bolesti tijekom narednih pet godina.

Znanstvenici kažu da otkriće ukazuje na to koliko je za zdrav život važna mediteranska prehrana. Prehrana mora biti bogata mahunarkama, cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem i orašastim plodovima sa vrlo malo hrane životinjskog porijekla, zasnovane na crvenom mesu i ugljikohidratima.

Na početku studije nisu imali dijabetes

Maslac je bogat nezdravim zasićenim mastima i trans masnoćama te povezan sa visokim rizikom obolijevanja od dijabetesa tipa II, bolest vezane uz višak kilograma. Međunarodni tim znanstvenika procjenjivao je vezu između količine masnoće i mediteranskog načina prehrane na uzorku od 3000 ljudi, i rizika nastanka dijabetesa.

Na početku studije sudionici nisu imali dijabetes ali im je rizik srčanih bolesti i moždanog udara bio visok. Poslije četiri i pol godine, 266 njih oboljelo je od dijabetesa sa time da je rizik kod osoba koje su konzumirale zasićene masne kiseline i životinjsku mast bio dvostruko veći.

unnamed35

Ključni učinci mediteranske prehrane

Konzumacija jogurta sa većim udjelom masti nije povisila rizik. Saznanja ukazuju na zdrave učinke mediteranske prehrane za preveniranje kroničnih bolesti, u prvom redu dijabetesa tipa II i važnost nadomještanja zasićenih masti, osobito crvenog i procesuiranog mesa, sa mastima iz biljnih izvora kao što je maslinovo ulje i orašasti plodovi.

 unnamed36

Mediteranska prehrana, bogata voćem, povrćem i vlaknima, osim toga može pomoći i ljudima koji već boluju od dijabetesa da bolje kontroliraju šećer u krvi.