Jednostavni savjeti za uštedu novca na koje svi zaboravljaju

0
11

Nije zgorega pokušati

Čak i najuzorniji štediše ponekad zaborave na jednostavne načine za uštedu. Ukoliko ste prisiljeni srezati obiteljski budžet tada za vas imamo nekoliko malih i uobičajenih savjeta na koje često svi zaboravimo.

Smanjite grijanje

Zima je počela, a s njom i sezona grijanja. Preporučena temperatura prostora u kojem boravimo kada smo kod kuće je 20 stupnjeva Celzijevih. Ako je kod vas termostat namješten na višu temperaturu tada smanjite grijanje i obucite neku topliju majicu.

Ukoliko vam odgovara temperatura manja od 20 stupnjeva – još bolje! Samo smanjite temperaturu na termostatu i dodatno ćete uštedjeti.

Kupujte odjeću na rasprodaji

Poprilično je teško pratiti potrošnju novca na odjeću jer većina ljudi ne ide u šoping svaki tjedan ili čak svaki mjesec. No ukoliko ste već u trgovačkom centru nemojte se fokusirati na robne marke. Kod razvikanih brendova skupo se plaća ‘ime’, dok je kvaliteta uglavnom jednaka kao i kod manje poznatih marki, a znatno jeftinijih proizvođača.

Važno je u kupovinu ići za vrijeme rasprodaja kada je cijena odjeće snižena, a i prilikom toga pripazite da kupujete samo ono što ćete zaista nositi. Jer ako ste kupili nešto i to nikada niste obukli tada ste bacili novac.

Kupujte u većim količinama

Mnoge namirnice su jeftinije ako ih kupujete u većim količinama. Očito je da nećete kupiti veliku količinu namirnica koje se lako kvare, već proizvode koji će potrajati dulje vrijeme.

Pri kupovinu namirnica u većim količinama treba obratiti pozornost i na to gdje ćete ih spremiti kako se ne bi upropastile nepravilnim skladištenjem.

Izbjegavajte kupovinu kave ‘za ponijeti’

Vozite se biciklom

Osim što je vožnja biciklom vrlo zdrav oblik rekreacije, na taj način možete i uštedjeti popriličan iznos novca. Naravno, najviše ćete uštedjeti na gorivu za automobil, a obzirom da ćete ga manje koristiti, manje su vjerojatnosti za kvar ili nezgodu.

Nakon što ste neko vrijeme proveli vozeći se biciklom i pri tome ustanovili da vam automobil uopće nije potreban – prodajte ga.

Osim bicikla i javni prijevoz je jedan način uštede u odnosu na vožnju automobilom. Naročito u zemljama u kojima funkcionira kao po redu vožnje.

T.J.|How Stuff Works|Danas.hr

02.12.2012.