Ključ školskog uspjeha

0
13

Razdoblje prilagodbe na novi školski tempo nakon ljetnih praznika je prošlo, sad je vrijeme da se posvetite načinima na koje ćete djecu pripremite za uspješniju školsku godinu.

Stručnjakinja za edukaciju i autorica Ann Dolin savjetuje što trebate činiti, a što ne kada su u pitanju školske obveze i učenje.

Što trebate učiniti: Postavite cilj za ovu školsku godinu

Djetetu postavite jedan cilj za ovu godinu. To ne mora biti ništa veliko ili iscrpljujuće. Trebalo bi biti nešto smisleno, dostižno i očito, kako bi vaše dijete znalo da je uspjelo (ili nije). Primjerice, ako je dijete neorganizirano, možda je najbolje zadati mu cilj da svaku večer prije spavanja samo spremi svoju školsku torbu za sljedeći dan.

Što ne trebate učiniti: Govoriti – daj sve od sebe ili trudi se više

Za ovo su vjerojatno svi krivi. Vjerojatno im govorite da je najvažniji trud, ali ako im kažete da od njih tražite da daju sve od sebe, zaravo im otežavate. Izjave poput te vrlo su nejasne. Kada želite da dijete podigne ljestvicu uspjeha u školi, zadajte mu manje, konkretne ciljeve koje može postići. Ako bude uspješno u seriji manjih ciljeva podići će mu se samopouzdanje.

Što trebate učiniti: Pohvaliti trud svaki put kada ga primijetite

Kada dijete nešto čini kako treba, dajte mu to do znanja! Važno je pohvaliti njihov napor i ponašanje, a ne nužno postignuća. Razvoj dobrih radnih navika i preuzimanje odgovornosti za svoje zadatke vrlo je važno. Također, kada sve završi, pitajte dijete kako se osjeća jer se njegov naporan trud isplatilo. Neka razmisli i osjeti ponos za vlastiti trud i postignuće.

Što ne trebate učiniti: Samo govoriti – ti si tako pametno dijete

Sjajno je biti pametan, ali nije nešto što dijete može kontrolirati. Ako počne misliti da su svi njegovi uspjesi nastali zbog urođene pameti, neće se smatrati zaslužnima za svoje uspjehe. Hvalite djecu za stvari koje ne mogu kontrolirati – koliko su se trudili, njihove stavove, kakvi su učenici i prijatelji. Kada djeca postanu ponosna na te stvari, radit će na tome da ih još više poboljšaju.

Što trebate učiniti: Ograničiti vrijeme pred ekranom na pametan način

Ako gledanje televizije ili igranje igrica odgodite nakon pisanja zadaće, većina djece će žuriti s pisanjem zadaće i uložiti minimum. To vrijeme trebate odgoditi iza večere ili kasnije navečer, bez obzira na sve. Iako će to možda zahtijevati određene prilagodbe u vašem domu, isplatit će se.

Što trebate učiniti: Odrediti pravo vrijeme za domaću zadaću

Za mlađu djecu to bi bilo odmah nakon škole ili nakon 30-minutne pauze. Oni imaju manje zadaće i ranije idu u krevet. Za stariju djecu, najbolje bi vrijeme moglo biti prije večere, nakon večere ili prije odlaska u krevet. Što su djeca starija, to će kasnije pisati zadaću. Pronađite vrijeme koje im najbolje odgovara i držite ga se.

Što trebate učniti: Usredotočite se na rutinu, ne nagrade

Nemojte djecu nagrađivati za stvari koje bi ionako trebali napraviti, poput zadaće. To je vrlo dobra vijest za svakoga čija djeca misle da bi nagrade trebale biti sve izdašnije sa svakim novim postignućem. Istraživanja pokazuju da u takvim slučajevima, kada jednom prestanete nagrađivati, nestane i motivacije. Puno je bolje uspostaviti rutinu koja potiče dosljednost i organizaciju.

IL/babble.com

2013.