Korak do apokalipse – ‘Sat sudnjeg dana’ ostaje na pet do 12

0
38

Svijet ide prema svom uništenju, uvjereni su znanstvenici okupljeni oko Odbora atomskih znanstvenika (Bulletin of the Atomic Scientists), skupine koja pomiče kazaljke na “Satu sudnjeg dana” koji od 1947. godine ‘odbrojava’ vrijeme do kraja našeg planeta. Kazaljke su ostale na pet minuta do 12, a predviđaju znanstvenici, u 2013. neće biti promjena na bolje.
Kazaljke na “Satu sudnjeg dana” sa šest na pet do 12 pomaknute su u siječnju prošle godine. “Sat” se već desetljećima koristi kao simbol prijeteće apokalipse – položaj kazaljki izražava prijetnju koju za opstanak čovječanstva predstavljaju klimatske promjene, nuklearna i biološka oružja i druge opasnosti koje prije opstanku Zemlje.
Znanstvenici sa sveučilišta u Chicagu ocijenili su da je globalno zatopljenje bio najveći problem u 2012., te da je riječ o jednoj od najvrućih godina u povijesti.
Ekstremne vremenske pojave poput razornih oluja i suša posljedice su ljudskog djelovanja koje je prouzročilo zagađenje atmosfere koja je puna stakleničkih plinova.
Obamu mole za pomoć
U Odboru atomskih znanstvenika ocijenili su da po tom pitanju u protekloj godini nije bilo pozitivnih pomaka, pa su se pismom za pomoć obratili američkom predsjedniku Baracku Obami i zamolili ga da zajedno s drugim svjetskim vođama pokuša pronaći rješenje za problem globalnog zatopljenja, prenose svjetske agencije.
Kazaljke “Sata sudnjeg dana” najbliže ponoći bile su 1984. godine tijekom velikih napetosti između SAD-a i SSSR-a – pokazivale su 11.57 sati. Najbolje je bilo 1991. godine. kada je kazaljka stajala na 17 minuta do ponoći.
I.B./Live Science
16.01.2013.