Je li vjerovanje u Djeda Mraza opasno?

0
10

Je li vjerovanje u Djeda Mraza opasno?

Velečasni John Eich je izjavio: “Kad roditelj kaže: ‘Da, postoji Djed Mraz i njegovi jeleni (sa saonicama) doista mogu letjeti’, to više nije igra. Tada roditelj brani mit svojim roditeljskim autoritetom, dajući mu oreol istine.“

To konkretno znači da dijete, kad jednom dozna da Djed Mraz ne postoji, može isto tako pomisliti da su i neka druga roditeljska učenja plod mašte. Primjerice, da i Isus ima nadnaravne moći te da i On zna u svakom trenutku tko je dobar a tko loš.

Ako Djed Mraz ne postoji, zašto se roditelji svejedno vole maskirati u njegov lik i varati svoju djecu? Ili su nenaučeni o svemu što bi trebali znati o tom mitu ili su naivni i pali pod utjecaj, koji postaje vjersko-kulturološki događaj, ne znajući kakve pogubne utjecaje takvo ponašanje može imati na njihovu djecu.

Kad shvate djeca da su im roditelji lagali o Djedu Mrazu, i da je to mit, laž, lako to mogu povezati i s onim što su slušali od njih o Isus Kristu. Mogu lako pomisliti da je i ono što su slušali od njih o Isusu, laž! Ono što se u djetinjstvu ureže u pamćenje ima utjecaja kroz cijeli život!