Muči li vas žgaravica isprobajte ove prirodne metode – Manje peče

0
12

muciLiVasZgaravica

Žgaravica ili osjećaj paljenja u jednjaku simptom je povrata želučane kiseline. Ako se to često ponavlja, dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a. No, ne posežite odmah za lijekovima. Isprobajte prvo prirodne metode.
Zašto ste umorni? Jutarnji zadah otkriva što vas to muči u snu
Vrlo nezgodna nuspojava Lijekovi koji dovode do frakture kuka!
Što se zapravo poremetilo?
Riječ je o slabosti mišića donjeg ezofagealnog sfinktera (DES) koji okružuje donji dio jednjaka. Prilikom gutanja DES se otvara, omogućujući prolaz hrane u želudac. Međutim, DES mora biti zatvoren da se kiselina iz želuca ne bi vraćala (refluks) u jednjak. Žgaravica koju osjećate je zapravo kiselina koja se vratila u jednjak. Zanimljivo je i da čak i kad je DES čvrst može doći do žgaravice. U tom slučaju problem nastaje zbog pritiska na mišić zbog prevelike količine hrane, uske odjeće, trudnoće ili debljine.
Što uzrokuje opuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera?
Neki lijekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela – sve to može uzrokovati probleme s DES-om.
Prirodne metode koje mogu smanjiti neugodu
Spavajte na lijevom boku
Istraživanje pokazuje da spavanje na trbuhu pogoršava povrat kiseline, a tim iz Stanforda je nakon proučavanja ovog fenomena zaključio da je spavanje na lijevom boku bolje nego spavanje na desnom.
Manji obroci
Pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika. Veći obroci preteški su za sfinkter, a pun želudac može pogoršati povrat kiseline.
Guma za žvakanje
Gume za žvakanje bez šećera mogu pomoći jer potiču izlučivanje sline koja je lužnata i pomaže neutralizirati kiselinu. Ovo ublažuje žgaravicu, ali ne sprečava povrat kiseline u jednjak.
Dodajte biljne začine
Mnoge začinske biljke, uključujući sladić i kurkumu, pomažu pri stvaranju zaštitnog sloja duž sluznice jednjaka, te ga tako štite od kiseline.
Nosite širu odjeću
Uska odjeća i remenje mogu pogoršati stanje. Zbog toga je važno nositi udobnu, širu odjeću koja neće pritiskati trbuh i pojačavati nelagodu.
Ispravite se
Nešto tako jednostavno kao uspravno držanje nakon obroka može pomoći da hrana i kiselina ostanu u želucu umjesto da se vraćaju u jednjak. Nakon obroka se nemojte zavaliti na kauč.
Prestanite pušiti
Cigareta je zaista propast za zdravlje. Još jedan razlog? Nikotin opušta sfinkter jednjaka pa kiselina ulazi u jednjak. Osim toga, cigarete potiču proizvodnju kiseline u želucu, stoga više kiseline odlazi u jednjak.
Izgubite suvišne kilograme
Debljina i pretilost su rizični faktor za žgaravicu i GERD. Jedna studija je pokazala da sa svakim suvišnim kilogramom GERD postaje veći problem.
Magazin.hr