Najvažniji obrok za zdravo i jako srce je…

0
16

Najvažniji obrok za zdravo i jako srce je…

Pravo vrijeme

Dooooručaaak!!!

dorucak

Doručak! Zašto preskakanje doručka predstavlja rizik za pojavu srčanog udara? Možda zato što su oni koji ne doručkuju kasnije gladniji i skloniji prejedanju, kažu znanstvenici.

Prirodna ‘bomba’ Energetski napici nisu im ni do koljena
Prava prevencija Dižete li utege možete spriječiti opaku bolest
Samo tako Uz vježbanje, ovo je najbolji način čuvanja mišića

Kasnije jedu veće obroke, pa se tijelo mora izboriti s većim brojem kalorija u kraćem vremenu. To dovodi do naglog porasta šećera u krvi, a s vremenom može doći i do začepljenih arterija.

‘Ne znamo što je važnije, to da je riječ o doručku ili sadržaj samog doručka. Vjerojatno oboje’, rekao je dr. Andrew Odegaard, sa Sveučilišta Minnesota, koji je proučavao vezu između preskakanja doručka i zdravstvenih problema poput pretilosti i povišenog tlaka.

‘U pravilu ljudi koji doručkuju se zdravije hrane’, rekao je.

Rizik od srčanog udara veći za 27 posto

Novo istraživanje objavljeno je u časopisu Circulation. Analizirali su podatke gotovo 27.000 muškaraca koji su bili anketirani 1992. godine. Oko 13 posto ih je reklo da redovito preskače doručak. Zanimljivo je da su svi ispitanici bili visokoobrazovani zdravstveni radnici te da su imali najmanje 45 godina.

U sljedećih 16 godina, 1.527 ih je preživjelo srčani udar, a od toga je 171 ispitanik redovito preskakao doručak. Drugim riječima, više od sedam posto muškaraca koji su preskakali doručak imalo je srčani udar, u usporedbi s nešto manje od šest posto među onima koji redovito doručkuju.

Nakon što su u obzir uzeli faktore kao što su pušenje, zloupotreba alkohola, način prehrane i zdravstvene probleme, zaključili su da preskakanje doručka povećava rizik od srčanog udara za 27 posto.

‘Ovo je stvarno jednostavna poruka. Doručak je važan obrok’, zaključio je dr. Odegaard.

T.T./shine.yahoo.com