Neobična povijest židovskog naroda

0
166

01 Tra 2016        by admin
unnamed (4)

Židov pred Zidom plača u Jeruzalemu.

 

Pruski car Fridrik II. Veliki bio je poprilično sumnjičav prema Bibliji, u osamnaestom stoljeću kad joj je svijet obraćao mnogo više pozornosti nego danas. Izum tiska je već tada učinio Bibliju pristupačnom zainteresiranim čitateljima. Jednog dana car je zatražio od svojega dvorskog kapelana da mu dokaže vjerodostojnost Biblije — ali samo jednom riječju. Nakon kratkog razmišljanja kapelan je odgovorio: “Židovi, vaše veličanstvo, Židovi!”

Jedan od najvećih dokaza istinitosti Biblije jest povijest židovskog naroda.

Dok je Rim vladao cijelim tada poznatim svijetom, Židovi su živjeli u maloj provinciji; starog Rima danas više nema, a Židovi još uvijek postoje!

Velikog britanskog državnika Disraelija, koji je kasnije postao premijer Engleske, jednom su prigodom ismijavali u Parlamentu kao Židova. U Britaniji i mnogim zemljama Europe Židovi su bili izloženi progonima i drugim oblicima antisemitizma. Disraeli se okrenuo svojemu kritičaru i rekao: “Dok su preci časnoga gospodina bili divljaci, moji su gradili Salomonov hram.”

Židove smatramo najstarijim narodom na svijetu. Svi narodi koji su u davnoj prošlosti proganjali Židove, iščezli su iz svjetske povijesti. Među njima su Babilonci, Filistejci, Edomci i Amorejci. Zanimljivo: Perzijanci i Grci, koji su se prema Židovima odnosili prijateljski, još uvijek postoje kao žive nacije. Mojsije je pred svoju smrt napisao značajno proročanstvo koje nalazimo u 28. poglavlju Ponovljenog zakona. Proročanstvo je napisano 1400 godina prije Krista i govori o budućnosti izraelskog naroda.

Prvih trinaest redaka tog poglavlja sadrži predivna obećanja izraelskom narodu. Ispunjenje tih obećanja bilo je uvjetovano poslušnošću Božjim zapovijedima. Ako Izraelci budu poslušni Božjim zapovijedima, oni će kao narod biti iznad svih naroda na svijetu; bit će blagoslovljeni u domovima, u obiteljima i na svojim poljima. Svi će narodi prepoznati da je pravi Bog s Neba blagoslovio izraelski narod.

Ali ako ne budu držali zapovijedi koje im je Bog dao, blagoslovi će izostati (vidi Ponovljeni zakon 28,15-66). Oni će izgubiti svoju nacionalnu samostojnost, bit će ponovno odvedeni u Egipat, bit će rasijani po cijelom svijetu, postat će poruga među narodima i ponovno će postati robovi.

Pedesetak redaka dugačkog 28. poglavlja Ponovljenog zakona upućuje najozbiljnije upozorenje Izraelcima. Da bi se ostvarilo sve što im je Bog obećao, trebali su biti vjerni i pokazati potpuno pouzdanje u nebeskog Boga. Jedan od Božjih planova bio je da Izraelci kao Njegov narod budu uzor svim narodima svijeta. Smješteni u središtu Plodnog polumjeseca, bili su na oku mnogim narodima. Cilj spomenutog proročanstva, danog preko Mojsija, bio je da Izraelci svojim blagostanjem, zdravljem i napretkom predstave svijetu ono što je Bog namijenio svim drugim narodima ako prihvate Njegove uvjete.

Svjetski uglednici
U Ponovljenom zakonu 28,1 Bog obećava Izraelcima da će ih, ako budu vjerni i poslušni Njegovim zapovijedima, uzvisiti “nad sve narode na zemlji”. Trinaesti redak kaže da će biti “na pročelju, a ne u začelju”. Da su bili vjerni, Židovi bi kao narod postigli mnogo više.

Vrijedno je, ipak, zapaziti neka njihova dostignuća. Njihova prirodna darovitost i vrline bile su podloga za visoke domete pojedinih Židova. U srednjem vijeku Židovi su nadživljavali svoje suvremenike za čak 75 posto životnog vijeka! Ovo je doista velika prednost. Dok su pripadnici drugih naroda umirali, Židovi su ostajali vitalni. Dali su velike političare poput biblijskog Josipa i Daniela, kao i Trumana, Disraelija i Kissingera. U medicini, fizici i humanističkim znanostima židovski su znanstvenici najugledniji. U svijetu umjetnosti i osobito glazbe Židovi su imali genijalne predstavnike: Bacha, Beethovena, Menjuhina, Mendelssohna…

Financijski stručnjaci
Dvanaesti redak Ponovljenog zakona 28 kaže da će mnogim “narodima u zajam davati”, a sami neće “uzimati u zajam”. Kad je u srednjem vijeku Crkva zabranjivala uzimanje kamata na zajmove, Židovi su davali u zajam s kamatama. Oni su financirali Kolumbovo putovanje u Ameriku. Financirali su Georgea Washingtona u američkim ratovima, Napoleonov pohod na Rusiju, pa čak i Oktobarsku revoluciju. Sve je to financirano židovskim novcem. Židovski novac financira danas industrije širom svijeta.

Izloženi općem neprijateljstvu
Međutim, iako su na mnogim područjima bili iznad drugih — čak i bez Božjih blagoslova — svijet se uvijek neprijateljski odnosio prema Židovima. Zapazimo Božje upozorenje u 37. retku: “Bit ćeš na zgražanje, porugu i ruglo svim narodima među koje te Jahve odvede.” Židovi su si svojom superiornošću stvorili velike neprijatelje. Često se događalo da su se čak i najveći prijatelji Židova okretali protiv njih. Čitavi narodi ustajali su protiv Židova, kao što je to bilo u Engleskoj 1292., dva stoljeća kasnije u Španjolskoj pod Ferdinandom i Izabelom 1492., u Francuskoj nekoliko godina kasnije, i u Drugom svjetskom ratu u Njemačkoj pod Hitlerom. Osim ovih bilo je i mjesnih progonstava i nasilja.

Židove su optuživali da su za epidemija kuge u Europi zatrovali izvore. Iako se zna da su miševi i štakori prenosili kugu, krivnja je pala na Židove.

U Ponovljenom zakonu 28,49-53 proročanski su opisane pojedinosti koje su se ostvarile kad su Rimljani zauzeli Jeruzalem 70. godine poslije Krista. Mojsijevo proročanstvo, izrečeno 1500 godina prije, još je jedan dokaz točnosti i pouzdanosti Biblije.

Rasijani po svijetu
U vrijeme Nabukodonozorovih pohoda na Palestinu, oko 600. godine prije Krista, mnogi su Židovi pobjegli u Egipat i u druge zemlje, u dijasporu. Raseljavanje se nastavilo u još većoj mjeri za vrijeme rimskih osvajanja 66.—74. godine naše ere. U Ponovljenom zakonu 28,64 Mojsije kaže: “Jahve će vas razbacati po svim narodima, s kraja na kraj zemlje…” Proročanstvo koje je zapisao prorok Hošea glasi: “Odbacit će ih Bog moj jer ga nisu poslušali; i potucat će se među narodima.” (Hošea 9,17) Židovi nikad nisu mogli ostati dugo na jednom mjestu, jer su postajali predmetom mržnje okolnog stanovništva.

Nikada uništeni
No usprkos svim pritiscima i neprijateljstvima, Židovi nikad neće nestati s lica Zemlje, kao što su nestali Babilonci, Edomci i drugi narodi koji su ih progonili. U Levitskom zakoniku 26,44 piše: “Ali ni onda dok budu u zemlji svojih neprijatelja, neću ih zabaciti niti ću ih prezreti tako da ih posve uništim…”

Božje zapovijedi i Njegovi zahtjevi nisu, nažalost, odgovarali Židovima kao narodu. Iako im je Bog pružao sve mogućnosti da Mu služe i da Ga ljube cijelim srcem, to se nikad nije dogodilo, osim u kratkom razdoblju vladavine Davida i Salomona.

Tragedija je u tome što su Židovi uvijek mogli biti na čelu, ali su to propustili. Čini se da su težili za svjetskom moći, pa su mislili da im Isus sprečava ostvarenje tog cilja. A On je, zapravo, bio ta moć.

I nama je danas upućeno pitanje: “Što ćemo učiniti s Kristom?” Petar Ga je zatajio, Juda Ga je izdao, Pilat Ga je prepustio drugima. Židovi su tražili Njegovu krv, Rimljani su Ga smaknuli, a milijuni ljudi danas preziru Njegovu ljubav.

Međutim, milijuni su Ga prihvatili, pa čak i podnijeli mučeništvo zbog Njega.

Predajmo svoj život Isusu, primimo Ga u svoje srce i ljubimo Ga svim srcem, svom dušom, i svim umom!

David Currie
unnamed (5)