Nešto što oduzima dah

0
13

VIDEO: Snimili trenutak kad je gluha djevojčica prvi put čula glas majke

djevojcicaPrviPutCuje

Zahvaljujući naprednom implantantu 5-godišnja Jayde Scholl prvi put je čula glas svoje majke. Američka obitelj, koja je gluhu djevojčicu usvojila iz Kine, događaj je opisala kao nešto što “oduzima dah”.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CLmYUZCGcgY

Obitelj Scholl pokrenula je proces posvajanja nakon što je tijekom putovanja u Kinu vidjela djevojčicu, koju su roditelji napustili i ostavili na gradskom trgu kad je imala samo osam mjeseci. Četiri godine je živjela u kineskom sirotištu.

Procedura međunarodnog usvajanja je trajala prilično dugo. Jayde je u Ameriku stigla malo prije Božića prošle godine. Međutim, Jacque Scholl, majka koja je usvojila djevojčicu, inače liječnica u školskom centru za gluhe u Oklahomi, i primijetila je da nešto nije u redu s njenim usvojenim djetetom, piše Daily Mail.

Vrlo brzo je primijetila da djevojčica ne obraća pažnju dok gleda video, čak i ona kada je ton na slušalicama bio podešen na maksimum. Ubrzo joj je dijagnosticirana gluhoća.

‘Ovo je bio veliki trenutak za nas’

“Kada imate dijete koje s pet godina prvi put čuje zvuk, znači da smo propustili dosta kritično vrijeme u kome je ona trebala naučiti i govor i jezik. Ranije nikada prije nije okrenula glavu prema nama kada bismo govorili ili nešto radili. Ovo je bio veliki trenutak za nas”, rekla je Jacque Scholl.

Malena Jayde Scholl ući će u povijest medicine, jer će sljedeći mjesec biti među prvom djecom na svijetu koja će dobiti novi procesor koji će učiniti njen slušni implantat manje primjetnim.

Ž.C./Daily Mail

08.03.2013