Nokti otkrivaju jeste li zdravi, provjerite odmah

0
8

Nokti otkrivaju jeste li zdravi, provjerite odmah
U pet minuta
Evo jednostavnog načina da provjerite u kakvom je stanju vaš organizam – dovoljno je pogledati nokte i njihov izgled će vam otkriti puno toga.
Na stranici fairlady.com navode da u pet minuta prema izgledu noktiju možete provjeriti u kakvom je stanju vaš organizam. Vjerovali ili ne – nokti puno toga otkrivaju.
1. Krhki nokti
Ako vam nokti često pucaju i krhki su, možda vam nedostaje željeza ili vitamina B. Provjerite i konzultirajte se s liječnikom.
2. Suhi nokti
Ovo može ukazivati na probleme sa štitnjačom, pogotovo ako ste primijetili da vam je i koža suha i neobjašnjivo ste se počeli debljati.
3. Žute mrlje
To su obilježja gljivične infekcije, pogotovo ako mrlje primijetite na nožnim prstima, ali mogu biti i znakovi psorijaze, bolesti kože.
5. Smeđe ili crne prugice
Možda su znakovi neke traume na noktima od udarca, ali u vrlo rijetkim slučajevima riječ može biti o melanomu, pa posjetite dermatologa ako ste sigurni da nije od nekog udarca ili ozljede.
6. Žuti nokti
Ako ste sigurni da nisu žuti od nekog laka za nokte, to je mogući znak dijabetesa ili bolesti pluća.
7. Bijele mrlje
Vrlo vjerojatno vam nedostaje cink i ako uz dodatak ovog minerala prehrani ne nestanu nakon mjesec dana, možda je u pitanju neka prijašnja trauma na noktima.
Magazin.hr