Odvratna hrana za koju mislimo da je zdrava

0
191

Odvratna hrana za koju mislimo da je zdrava

Dobro otvorite oči

2013-08-20

Na spomen ribe, školjki, kozica i drugih plodova mora prvo što pomislimo je da je riječ o zdravoj hrani. Nažalost, ukoliko se ne radi o proizvodima provjerene kvalitete, na stolu imamo otrove. Zabrinjavajuće je što vrlo mala količina ribe i ribljih proizvoda iz uvoza prolazi ispitivanja nadležnih inspekcija!
Zbog zagađenja i nekontroliranog uzgoja sve su češća upozorenja o namirnicama iz mora koje mogu biti opasne za zdravlje jer sadrže prevelike količine žive, vrlo toksične tvari poput polikloriranog bifenila (PCB), antibiotike i pesticide. Paraziti i bakterija E. coli također su otkriveni u ribi i ribljim prerađevinama uvezenim iz Azije.
Ribu i razne plodove mora iz Azije uvoze mnoge zemlje, a među njima je i Hrvatska.
Ribu hrane gnojivom!
Zabrinjavajući su podaci koje su objavili američki mediji, koji se pozivaju na više udruga za hranu, a koji govore da su zbog ušteda na uzgajalištima uzgajaju proizvodi poput lignji, kozica ili hobotnica koji su jako opasni za potrošače.
Tako primjerice navode da se u azijskim uzgajalištima neke vrste ribe hrane svinjskim i guščjim gnojivom koje je puno salmonele.
Škampi i kozice koji se u Vijetnamu uzgajaju za američko tržište čuvaju se u ledu od vode iz slavine koja je puna bakterija, a nerijetko se prerađevine od rakova i mekušaca drže u skladištima koja uopće nisu rashlađena. Rojeve muha koji ih okupiraju bolje je ne spominjati.
To nije sve. Japanci su primjerice otkrili da su kozice uvezene iz Vijetnama sadržavale prekomjerne razine antibiotika enrofloxacina. Nažalost, opasne antibiotike koriste i drugi azijski uzgajivači morskih plodova.
Škampi iz uvoza su valjda najgore što možete pojesti. Zvuči odvratno, ali škampi mogu biti kontaminirani antibioticima, raznim kemikalijama koje se koriste za čišćenje, mogu biti i puni prljavštine, poput dlaka od miševa i štakora te komadića insekata.
U škampima koji su primjerice uvezeni u Ameriku otkrivena je i bakterija E. coli.
Lista prljavih riba
Među ribom koju treba izbjegavati, a koja se našla na listi američke neprofitne organizacija za nadzor hrane i vode Food & Water Watch, je losos iz Atlantika, jer u pravilu dolazi iz uzgajališta u kojima ribe žive u nehumanim uvjetima. Uz to, tijekom uzgoja dolazi do pojave bolesti i parazita, zbog čega se moraju koristiti antibiotici i pesticidi.
Na listi “prljavih riba” je i morski pas. Opasne tvari posebno su prisutne u velikim ribama koje se nalaze na kraju hranidbenog lanca, a jedna od njih je morski pas, koji sadrži vrlo visoku količinu žive, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje ljudi.
Analiza The New York Timesa pokazala je da tuna iz Atlantika najzatrovanija živom u odnosu na druge vrste tuna, pa je potrebno dobro otvoriti oči kada smrznutu ribu stavljate u košaricu.
Testira se mala količina uvezenih proizvoda
Zabrinjavajuće je što su kontaminirani morski plodovi i riba postali globalni problem, a ni Hrvatska, nažalost, nije izuzetak jer se riba i riblji proizvodi uvoze iz cijelog svijeta. To potvrđuju i povlačenja nekih takvih proizvoda s polica trgovina. Primjerice, tune u konzervi uvezene s Tajlanda sadržavale su previše histamina, koji kod konzumenata može izazvati akutne alergijske reakcije.
Porazna je činjenica što mnoge zemlje uvoznice ovih proizvoda ne rade kontrole. Tako, tvrde izvori američkih medija, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledava samo oko 2,7 posto uvezenih morskih plodova, a na toksine ih testira samo 0,1 posto.
I.B./Health Yahoo/Business Insider/The New York Times
18.08.2013.