Osam prirodnih liječnika

0
125

Razboljeti se možete na razne načine, međutim postoji samo osam

jednostavnih principa zdravlja koji vas mogu zaštititi od gotovo svih bolesti današnjice te vam omogućiti dug i sretan život. Nazivaju se i osam prirodnih liječnika.

Kroz sljedeći niz kolumni želim da se detaljnije upoznamo s njima te da postanu dijelom našeg života. Ako se ne upoznate i sprijateljite s ovih osam prirodnih liječnika koji na najbolji način mogu sačuvati vaše zdravlje i omogućiti istinsko izlječenje brojnih bolesti današnjice poput hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa, raka, artritisa, spriječiti nastanak srčanog i moždanog udara te niza drugih bolesti, tada ćete morati upoznavati i često posjećivati liječnike (kardiologe, neurologe, reumatologe, dijabetologe, onkologe…). Oni će najčešće samo zataškavati simptome vaših zdravstvenih problema, a bolest će i dalje biti prisutna.

Možda se nećemo preko noći sprijateljiti sa svih osam prirodnih liječnika, odnosno istovremeno usvojiti osam spomenutih principa zdravlja, ali vas pozivam da to učinimo kroz sljedećih nekoliko mjeseci iako ćete dobrobiti svakog od njih osjetiti vrlo brzo nakon primjene. Za prihvaćanje nekih principa bit će potrebno promijeniti određene uvriježene navike koje štete našem zdravlju. Prihvaćanje novih zdravih navika najbolji je put za potiskivanje onih nezdravih. Za usvajanje nove navike znanstvenici tvrde da je potrebno od tri do četiri tjedna odlučnosti i vježbanja određene radnje koju želimo usvojiti. Stoga krenimo u avanturu usvajanja ovih principa zdravlja, avanturu otkrivanja jednog novog, ljepšeg i zdravijeg života, boljeg u smislu većeg osobnog zadovoljstva, potpunijeg zdravlja i vitalnosti. To će se odraziti u istinskom zadovoljstvu života i lakšem savladavanju svakodnevnih radnih, školskih, kućanskih i obiteljskih obveza, fizičkih i psihičkih napora, u lakšem podnošenju svih životnih izazova i stresova.Bit ćemo zadovoljniji i efikasniji u svemu što činimo te korisniji svojim bližnjima i društvu u kojem se nalazimo.
U uvodnom članku niza kolumni samo ću vam predstaviti ove prirodne liječnike, a tijekom sljedećih tjedana ćemo upoznavati i usvajati jedan po jedan princip zdravog načina života. Osjećaj zadovoljstva i dobrobiti koji će nam donositi prihvaćanje svakog od njih davat će nam snagu i motivaciju da ustrajemo do kraja na ovom uzbudljivom putu u bolji, ljepši, duži i zdraviji život.Principi zdravlja, odnosno prirodni liječnici o kojima ću govoriti:
1. Zdrava hrana za koju je Hipokrat rekao: „Neka vaša hrana bude lijek, a lijek hrana“, a preporuka suvremene medicine glasi: „Liječite se hranom umjesto tabletama“. Ono što jedemo izgrađuje naš organizam, sudjeluje u složenim fiziološkim procesima svake stanice tijela, mozga i živčanog sustava te utječe kako na snagu,vitalnost i zdravlje našeg organizma, tako i na ponašanje te sklonosti.
2. Tjelovježba je suvremeni izvor mladosti, učinkovit način kojim možemo zaustaviti proces starenja za punih 30 godina. Ona pomaže da se osjećamo dobro, oslobađa nas od zabrinutosti i stresa, povećava opću energiju i djelotvornost u svim područjima našeg života. Ona nam pomaže u održavanju poželjne tjelesne težine, poboljšava cirkulaciju i potiče bistrinu uma, osigurava bolji san i brže cijeljenje oštećenih dijelova tijela.
3. Voda je najzdravije piće. Bez nje nema života. Većina ljudi ne pije dovoljno vode za optimalno funkcioniranje njihovog organizma. Pijemo samo onoliko koliko je potrebno za preživljavanje. Posljedica je nepotrebno izlaganje stresu tjelesnih sustava pročišćavanja kao i drugih organa te funkcija organizma. Pijte više nego što vas na to potiče žeđ i tijelo će vam biti zahvalno. Istraživanja su pokazala da je pet čaša vode dnevno potrebno za preživljavanje, osam da biste se dobro osjećali, a deset za pomlađivanje.
4. Sunčevo svjetlo također je neophodno za život i normalno funkcioniranje našeg organizma. Odgovarajuća razumna količina sunčevih zraka utječe povoljno kako na raspoloženje tako i na čvrstinu naših kostiju i mišića te na normalno funkcioniranje i jačanje imunološkog sustava.
5. Umjerenost u svemu što je dobro i zdravo, a potpuno odbacivanje štetnog i opasnog po zdravlje prava je definicija uravnoteženog života. Zdrav razum i umjerenost učinit će za vas više nego bilo koji proizvod zdravstvenog pomodarstva ili čudotvorni lijek. Uravnoteženost je ključ za dobro zdravlje – naučite je primijeniti u svim područjima svog života kako biste iskusili istinsko zadovoljstvo.
6. Zrak je dah života. U potpunosti ovisimo o njemu budući da nam donosi kisik koji je prijeko potreban za pravilno funkcioniranje mitohondrija – elektrana u našim stanicama. Zrak donosi život, poletnost i energiju svakoj stanici organizma. Zagađen zrak šteti našim plućima, krvnim stanicama, mozgu i cijelom organizmu.
7. Odmor je posebno važan dio života i prijeko potreban uvjet za dobro zdravlje. Redovit dnevni, tjedni i godišnji odmor kojim ćemo napunili baterije kako bismo nastavili normalno funkcionirati u ovom užurbanom i prenapetom svijetu nije luksuz nego fiziološka potreba, kao što je čovjeku koji pokušava srušiti stablo već zatupljenom pilom potrebna stanka da se odmori i naoštri pilu.
8. Povjerenje u Boga i pouzdanje u Njegovu silu je najbolji lijek za stres. Brojne znanstvene studije pokazale su da vjera pozitivno utječe na pacijente koji imaju problema sa zlouporabom droga, alkoholizmom, depresijom, rakom, visokim krvnim tlakom i srčanim bolestima. Pouzdanje u Boga ispunjava prazninu u našem životu. Ono nam donosi kvalitetu, smisao i nadu u budućnost.
Na koji način svaki od ovih principa zdravlja utkati u svoj život kako bi nam donijeli potpunije zdravlje i sreću govorit ćemo u sljedećim nastavcima. Za razliku od konvencionalne medicine koja postaje sve skuplja i nedostupnija, ovi prirodni liječnici su povoljni i na dohvat ruke svakome, a njihovo prihvaćanje i poštivanje uštedjet će nam mnogo novca, vremena i živaca. Nadam se da ćete prihvatiti izazov i krenuti putem zdravlja.

Piše:  dr.Tihomir Brkić

http://pozeski.hr/tihomir-brkic