Otkrijte od čega se sve rade paštete i hrenovke

0
47

Otkrijte od čega se sve rade paštete i hrenovke – Opasnost na tanjuru

hrenovke

U salamama, paštetama i mesnim narescima otkrivena je povećana količina polifosfata i natrijevog nitrita, emulgatora koji uzrokuju rak i uništavaju kalcij u kostima, zbog čega su posebno opasni za djecu i trudnice.
Hrenovke, mesni naresci i paštete koje se nalaze na policama trgovina u Hrvatskoj sadrže mnogo više kancerogenih aditiva, masti i vode nego što je dopušteno zakonom, otkrile su analize ovlaštenih laboratorija za provjeru ispravnosti hrane.
Osim što takva hrana nutricionistički gotovo bezvrijedna, predstavlja opasnost za zdravlje.
Prastari ostaci iz klaonica
“Zna se da je meso koje se koristi za kobasice, paštete i druge mesne prerađevine staro do nekoliko godina i riječ je o ostacima iz klaonica. Međutim, mnogo je veći problem nešto drugo: ti proizvodi sadrže preveliku količinu emulgatora, pogotovo polifosfata i natrijevog nitrita. Natrijev nitrit je uobičajeni mesni konzervans s dokazanim kancerogenim učinkom. Osim toga, ti emulgatori izvlače kalcij iz kostiju, što može dovesti do osteoporoze ili u slučaju trudnica do nepravilnog razvitka fetusa. Često se u proizvodima koji moraju imati 50 posto svinjskog i 50 posto goveđeg mesa nalazi i do 80 posto svinjskog mesa, koje je jeftinije”, kaže za Jutarnji list dipl. ing. Dario Lasić, nutricionist i voditelj Laboratorija za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane na Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.
Lasić upozorava da je problem što većinu uzoraka mesnih prerađevina na analizu šalju proizvođači kako bi dobili dopuštenje za stavljanje u prodaju, pa nije poznato kolika se količina opasnih proizvoda uistinu nalazi na tržištu.
Starost mesa u mesnim prerađevinama je, kaže Lasić, također nemoguće utvrditi jer u Hrvatskoj nema za to opremljenih laboratorija.
U hrenovkama njuške, repovi, uši i tetive!
Sudeći prema rezultatima laboratorijskih istraživanja, u hrenovke, paštete i nareske stavljaju se svinjske i goveđe njuške, repovi, tetive, uši i koža, pomiješane s mnogo masti, vode, konzervansa i umjetnih pojačivača okusa.
Prema zakonu, takva bi se hrana morala vratiti proizvođaču ili se uništiti spaljivanjem. No, mesni ostaci ipak završe na tržištu jer inspekcije nisu usklađene i kontrola obuhvaća samo mali broj uzoraka.
Lasić zaključuje da je najgore što hranu poput pašteta i hrenovki najviše jedu djeca, i što su se njom do prije dvije godine mališani hranili u vrtićima.
Trudnicama se savjetuje da potpuno odustanu od salame i kobasica, jer će u suprotnome dijete imati gotovo dvostruko veći rizik da oboli od raka na mozgu. Opasnost od deformacije fetusa je veća za 30 posto jer aditivi uništavaju kalcij.
Danas.hr
30.08.2010.