Ovako pripreme za prijemni izgledaju u Kini – Strašna realnost

0
20

pripremeZaPrijemniUKiniPoznato je da zbog velike konkurencije istočnoazijski studenti uče danonoćno ne bi li upali na željeni fakultet, no nitko ne zna koliko daleko idu tjednima prije prijemnih ispita.

Upis na fakultet u Kini ovisi isključivo o uspjehu na prijemnom ispitu, pa ga zato i doživljavaju kao prekretnicu u životu. U nedostatku vremena, uče i noću, i to u organiziranim skupinama koje vodi jedan ili dva profesora.

Nakon što je jedna kineska srednjoškolka neobične slike svojih kolega stavila na društvenu stranicu Weibo (nalik Facebooku), fotke su postale viralne.

Na slikama se dobro može vidjeti učionica puna srednjoškolaca koji sjede za stolovima punih knjiga, a iznad njih su na užetu redovi s bocama infuzije.

U Kini takav prizor nije rijedak, pa se sunarodnjaci nisu nimalo čudili. Jedino ih je zabrinulo, sudeći po komentarima ispod obavljenih fotki, to što su današnji srednjoškolci fizički slabiji jer se pod silnim pritiskom čak i ruše u nesvijest.

Profesor sa slike rekao je da su učenici oslabjeli zbog nagle promjene vremena, te da se nisu osjećali dobro za vrijeme učenja, zbog čega su često odlazili u školsku ambulantu na infuziju. Kako bi uštedjeli na vremenu, osoblje škole osiguralo im je direktnu infuziju u samoj učionici.

Webcafe.hr
18.05.2012.