Posuđe zbog kojeg ćete ostarjeti prije vremena

0
4

Posuđe zbog kojeg ćete ostarjeti prije vremena
Kaos s hormonima
Kemikalija koja se nalazi u posuđu s podlogom na koju hrana ne prianja, ambalaži za hranu i sprejevima za čišćenje mrlja na tepisima i odjeći, povezana je sa zdravstvenim problemima.
Mogu li kuhinjski lonci uzrokovati raniju pojavu menopauze?
Hrana koju znalci nikad ne bi ni primirisali
Veliko istraživanje pokazuje da žene s najvećom razinom kemikalije perfluorokarbona (PFC-a) u tijelu ulaze u menopauzu prije nego one s manjom razinom. Naime ova se kemikalija može naći posvuda u kućama. Ljudi je udišu zajedno s prašinom, parom ili jedu u hrani. Problem je to što je ona povezana s rakom štitnjače, problemima imunološkog sustava i srčanim bolestima.
Mnogi znanstvenici vjeruju da ista kemikalija remeti i razinu hormona u tijelu. Da su toga svjesni i proizvođači govori činjenica da je tvrtka 3M zbog zdravstvenih problema prestala s korištenjem ove kemikalije 2002., a u DuPontu, proizvođaču teflona, pristali su postupno smanjiti korištenje do 2015. godine.
Nova studija pratila je razinu PFC-a u krvnim uzorcima 26.000 Amerikanki. Znanstvenici sa Sveučilišta West Virginia ustanovili su da je razina najviša kod žena starijih od 42 godine koje su ušle u menopauzu. Ista grupa žena imala je i znatno niže razine ženskog hormona estrogena, objavili su u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Dr. Sarah Knox, voditeljica istraživanja, kaže: ‘Nema sumnje da postoji povezanost između izlaganja spojevima PFC-a i rane pojave menopauze.’