Prirodni zakoni su najbolji liječnici

0
8

Spriječiti bolesti biljnom prehranom

Kad prijeđemo okvir svog kredita, plaćamo još i kamate. Ne vrijedi odlagati račune u ladicu, jer nas to nažalost ne oslobađa od plaćanja dodatnih troškova. Isto važi za zdravlje. Priroda je jako strogi vjerovnik – prekršimo li njezine zakone, izlažemo se nepotrebnim bolima, nesposobnosti za rad, bolesti, troškovima, a možda čak i smrti.

Može biti da smo donijeli ispravne odluke, a ipak imamo probleme. Živimo u svijetu koji je iskočio iz tračnica i moramo mnogo toga trpjeti iako nismo krivi. Ali ovdje govorimo o zanemarivanju ili ignoriranju prirodnih zakona – što je ponašanje koje za sobom povlači bolesti. Govorimo o tome da možemo donijeti drukčije odluke i time osigurati bolje šanse za zdravlje.

Ovdje ne kanim govoriti o troškovima koje izazivaju bolesti, liječnici i lijekovi. U Njemačkoj su oni 11,6 bruto nacionalnog dohotka. Gledano ljudski i ekonomski, zbog načina življenja bolesti su postale nacionalni zdravstveni problem.

Gdje je problem?

Budimo iskreni! Suvremeni način življenja (posebno prehrana s junkfast food) i današnji način života već pokazuju posljedice. Prema američkim podacima više od 85 posto svih slučajeva raka prouzročeni su dvjema činjenicama: pušenjem i prehranom. U Njemačkoj je 2008. godine bilo 469.800 novo oboljelih od raka; prema prognozama objavljenim u veljači 2012. bit će oko 486.000 novo oboljelih.

Dobra je vijest da se rizik za određene vrste raka može zamjetno smanjiti ako u svom načinu života provedemo jednostavne promjene. Odbacivanje pušenja drastično smanjuje oboljenja od raka pluća. Zahvaljujući prehrani s mnogo svježeg voća, povrća, žitarica punog zrna, oraha i sjemena umanjujemo rizik od raka debelog crijeva, želuca i pankreasa. Izbjegavanje goveđeg mesa umanjuje rizik raka debelog crijeva, a izbjegavanje alkohola umanjuje rizik od raka dojke.

Rak nije jedina bolest koju potiče određeni način življenja i zahtijeva danak. Oboljenja srca i srčanih žila su prema statističkim podatcima  u Njemačkoj 2010. uzrokovala 41 posto smrtnih slučajeva. Prema dr. Scottu Grundyju, koji istražuje srčana oboljenja na teksaškom sveučilištu, najveći dio ovih bolesti prouzročen je prehranom s više masnoća, posebno zasićenih životinjskih masti, transmasnim kiselinama i kolesterolom.

Premda genetski uvjetovana sklonost oboljenju predstavlja opasnost da obolimo od raka, srčanih bolesti ili dijabetesa, pokazalo se da je način života instrument koji pokreće povlačenje bolesti. Mnogo kretanja, dobre odluke, manje stresa i zdrava biljna prehrana mogu spriječiti veliki dio srčanih oboljenja.

Druge bolesti kojima je uzrok način života su moždani udar, osteoporoza, artritis i brojni oblici staračke slabosti. Od bolesti koje moramo povezati s pogrešnim načinom življenja, kako smo dosad opisali, svake godine umire više ljudi nego od ubojstava, samoubojstava, prometnih nesreća i ratnih zbivanja zajedno.

Orni zahvaljujući biljkama

Dobra je vijest da jednostavnom prehranom i promjenom načina življenja može doći do obnove, do smanjenja simptoma i u nekim slučajevima čak do vraćanja zdravlja. Svaki korak prema zdravom načinu življenja donosi neslućene prednosti. Bog je osigurao dosta toga što nam pomaže. Njegove „pilule“ nisu ni skupe ni lošeg okusa. Pritom mislimo na prehranu koju je Stvoritelj odredio i čije prednosti ne možemo dovoljno cijeniti.

Danas je znanstvena literatura prepuna uzbudljivih otkrića o blagoslovu prehrane bazirane na biljkama kao što su žitarice cijelog zrna, povrće, mahunarke, voće i orašasti plodovi.

Prema dr. Johnu Potteru, istraživaču na Sveučilištu u Minnesoti, gdje vrše istraživanja o sprečavanju pojave raka, biljne namirnice sadrže „važne biljne kemikalije“ koje ne samo što sprečavaju pojavu raka, nego se mogu i boriti protiv njega.

Ustanovljeno je sljedeće: Visoki postotak bilja u hrani smanjuje rizik raka dojke; mrkva i lišćem bogato zeleno povrće smanjuje postotak oboljenja od raka pluća, a za rak debelog crijeva korisne su vrste povrća kao što su brokula, cvjetača (karfiol) i kelj.

Da bismo spriječili rak grkljana, ždrijela, usta i jednjaka, jednoglasno je zaključeno da je bitno uzimati voće. Za izbjegavanje raka želuca preporučuje se zelena salata i luk. Žuto, narančasto i crveno povrće, koje sadrži veliku količinu karotinoida, pokazalo se uspješnim u borbi protiv raka usta, ždrijela, pluća, želuca i mokraćnog mjehura.

Nije potrebno pamtiti dugačke popise. Jednostavno uživajmo svakog dana ove mnogostruke darove, pripremljene na pari ili sirove.

Koristimo ono što nam čini dobro

Ne samo rak već i sve civilizacijske bolesti (kao one koje smo već spomenuli) drastično se smanjuju zahvaljujući biljnoj prehrani. U jednoj studiji koju je izdala Američka udruga za prehranu upozoreno je na preokret i kod teških oboljenja koronarnih arterija bez primjene lijekova koji snižavaju masnoće u krvi, i to kombinacijom primjene vegetarijanske prehrane, savladavanja stresa i kretanja.

Obroci s puno povrća, zaokruženi krumpirom skuhanom na pari, prirodnom rižom, grahom ili tjesteninom od integralnog brašna, pune i zasićuju želudac, a sadrže malo masnoća i pružaju uravnoteženu količinu bjelančevina.

Kad se treba boriti protiv neke bolesti, pribjegnite snazi biljke. Odjel sa svježim povrćem i voćem je Božja „ljekarna“ za naš mozak i tijelo. Isus je došao da nam da izobilan život (Ivan 10,11).

Prvobitna, od Boga određena biljna prehrana još je uvijek najbolja (usp. Postanak 1,29). Znanost pruža za to dokaze, a zdrav ljudski razom potvrđuje da je tako.

Dr. Vicky Griffin, Zeichen der Zeit, IV/2012.