Pročitajte pismo učenika iz Kine, koji puca pod pritiskom u školi

0
14

Kineski obrazovni sistem u svijetu je došao na zao glas zbog pritiska koji stavlja na studente. Prijemni ispiti za fakultete u Kini – poznati kao Gaokao – poznati su kao najekstremniji na svijetu, a za vrijeme pripreme učenici redovito završavaju na infuzijama zbog iscrpljenosti.

No, pritisak obrazovnog sistema počinje i puno ranije nego li dođe vrijeme polaganja prijemnog za željeni fakultet. Jedan učitelj u Kini tako je na Weibo.com (kinesku verziju Twittera) objavio esej jednog učenika šest razreda osnovne škole koji je, kako je vidljivo iz pisma, počeo pucati pod pritiskom.

Pismo donosimo u cijelosti:

“Vrijeme prolazi vrlo brzo. Uskoro će vrijeme ispita, i već sam se počeo nervozno pripremati za njih. Moram početi više učiti, jer ako se ne pripremim dobro, neću imati dobre ocjene, pa će me kritizirati moji roditelji, a ako me budu kritizirali moji roditelji, onda ću izgubiti samopouzdanje, a ako izgubim samopouzdanje, neću završiti fakultet, a ako ne završim fakultet, neću diplomirati, ako ne diplomiram neću naći dobar posao, a ako ne nađem dobar posao, neću zarađivati, ako ne zarađujem, neću moći plaćati poreze, a ako ne budem plaćao poreze, zemlja će teško isplaćivati učiteljima plaće, ako ne platimo učitelje, oni neće biti posvećeni podučavanju, ako nisu posvećeni podučavanju, onda će to utjecati na budućnost našeg naroda, a ako to ostavi utjecaja na budućnost našeg naroda, bit će teško za Kinu da napreduje i da se razvije, a kineski će narod postati barbarski narod.

Ako Kinezi postanu barbari, Amerika će početi sumnjati da naš narod ima ubojito oružje, a ako naš narod ima ubojito oružje, Amerika će započeti Treći svjetski rat s Kinom, a ako izbije Treći svjetski rat, neće pobijediti ni Kina i Amerika, a ako ne pobijedi ni Kina ni Amerika, iskoristit će nuklearno oružje, a ako iskoriste nuklearno oružje, uništit će okoliš, a ako unište okoliš napravit će veliku rupu u atmosferi, a ako nastane velika rupa u atmosferi, globalno zatopljenje će eskalirati i ledenjaci na obala pola će se istopiti, a ako se ledenjaci istope razina mora će narasti, ako naraste razina mora, cijelo čovječanstvo će se utopiti i izumrijeti.

Budući da se to odnosi na opstanak i sigurnost cijele ljudske vrste, moram idućih nekoliko dana provesti u učenju kako bih dobro riješio ispite i time spriječio tragediju koja bi se mogla dogoditi”.

J.Š./Business Insider

29.11.2012.