“ Pustite ovog zločinca iz zatvora.“

0
18

“ Pustite ovog zločinca iz zatvora.“

Na početku vladanja francuskog kralja Ljudevita VI. putovao je Francuskom njegov zamjenik, vojvoda Osunski. Slovio je za mudra i sposobna čovjeka. Na proputovanju je stigao u Toulon. Tu je posjetio jednu tamnicu u kojoj je bilo mnogo robijaša. Da iskaže počast visokom gostu, upravnik tamnice predložio mu je da izabere jednog robijaša i da ga pusti na slobodu. Vojvoda Osunski je pošao po robijaškim ćelijama, od jednoga do drugoga osuđenika, da sazna za što je tko osuđen i da izvidi koga bi mogao osloboditi.
Robijaši su mu redom padali pred noge i žalili se na zlu sreću i nepravdu zbog koje su u tamnicu dospjeli. Mnogi su ga uvjeravali da su žrtve klevete i podmetanja zlih ljudi.
“Nisam kriv vaše Veličanstvo, molim vas oslobodite me. Potpuno pravednog su me zatvorili!”, vikali su.
Vapaji mnogih osuđenika zvučali su prilično uvjerljivo, ali vojvoda, iako je sve vrlo pažljivo i strpljivo slušao i promatrao, nije progovorio ni riječi. Napokon dođe do ćelije jednog robijaša i upita:
“A ti, zašto šutiš? Ne želiš li biti slobodan? Zar nemaš nikakvu riječ koja bi posvjedočila tvoju nevinost.”
“Vaše Veličanstvo! Nemam razloga tužiti se na nepravdu i proglašavati svoju nevinost. Kriv sam. Veliki sam grješnik. Zaslužio sam da za svoja nedjela budem živ spaljen i smatram velikom milošću što sam još u životu. Zato šutim.”
Vojvoda ga je pronicljivo pogledao. Zatim savi glavu i zamisli se. Upravi napokon pogled u robijaša i reče:
“Jadniče! Zaista je prava nepravda što se ti tako opak nalaziš među ovim poštenim i nevinim ljudima. Sam priznaješ da si zao, i zato se bojim da bi ti mogao loše uticati na sve ove poštenjačine i pravednike. Nije za njih dobro da ovdje duže ostaneš.” Zatim se okrene prema upravniku tamnice i reče:
“Oslobodite ovog čovjeka!”
18. 02.2012. Durmitor