Sokovima do zdravlja

0
35

Sokoterapija po dr. Normanu Walkeru

Predstavljamo vam sokoterapiju doktora Normana Walkera (1866-1984.), američkog dijetologa. On je tvorac i začetnik sokoterapije ili “žive hrane”, općeprihvaćenog sustava samoizlječenja.

Cijeđenje soka: Prije nego što se pojavi na našem stolu, sok je potrebno iscijediti iz svježeg voća. Sok se može pripremiti i od zamrznutih proizvoda zato što niske temperature ne utječu na njegov kvalitet, a termička obrada suprotno, uništava korisne tvari.

Stafilokoki

Za liječenje stafilokoka dobro je piti sok od jabuka u velikim količinama zato što on ima sposobnost suprostavljanja infekcijama u organizmu. Koristiti ovaj sok po 1-2 čaše 5-6 puta tokom sedam dana. Za jačanje organizma kod te bolesti koristite sljedeće sokove:

Sok 1

Potrebno je 1/4 čaše soka od limuna, 2/3 čaše soka od šljive ranke (džanarika, ringlov, trnošljiva, okruglica, šljiva krupna, okrugla žutorumena ploda). Pomiješajte sokove, pa dobro promućkajte. Pijte po pola čaše 4-5 puta na dan, tokom 5 dana (čim se razbolite).

Sok 2

Potrebno je 1/4 čaše soka od limuna, 1/4 čaše soka od šljive ranke, pola čaše soka od breskve. Pomiješajte sastojke, zatim promućkajte. Pijte po 1/3 čaše 3 puta na dan tokom 5 dana.

Kod pojačanog lupanja srca i aritmije.

Za liječenje tahikardije (pojačanog lupanja srca) i aritmije mogu se koristiti različiti sokovi. Preporučuju se tri najdjelotvornija po mišljenju onih koji su primjenjivali Vokerovu sokoterapiju.

Sok 1

Potrebno je: 2/4 čaše soka od šljive ranke, 2/4 čaše soka od banane, 1/4 čaše soka od limuna. Dobro promiješajte neposredno prije upotrebe sve sokove. Pijte po 1 čašu 3 puta na dan prije jela tokom 3-4 tjedna.

Sok 2

Potrebno je 1/4 čaše soka od šipka i 1/4 čaše soka od višnje. Pomiješajte sokove neposredno prije upotrebe. Pijte po pola čaše tri puta na dan prije jela tokom 3-4 tjedna.

Sok 3

Potrebno je 1/2 čaše soka od kruške, 1/4 čaše soka od grejpa i 1/4 soka od šipka (nara). Pomiješajte sokove neposredno prije upotrebe. Pijte po 1/3 čaše četiri puta na dan tokom 3-4 tjedna.

Psorijaza

Kod liječenja psorijaze može se koristiti sok od šipka. On je vrlo koristan za kožu, omogućuje joj da se aktivno bori s raznim problemima, poveća njenu izdržljivost na bolest. Pijte ga što je moguće više.

Sok 1

Potrebno je: 1 l soka od šipka(nara), 5 kašika lipovog meda. Rastvorite med u soku. Svakog dana pijte po jednu čašu ujutru naiskap i navečer prije spavanja. Tokom dana popijte pola čaše soka nakon jela. Primjenjujte terapiju tri tjedna. Nakon toga možete napraviti prekid u trajanju od jednog mjeseca, a zatim ponovite terapiju liječenja.

Sok 2

Potrebno je: 1/4 čaše soka od trešnje, 1/4 čaše soka od višnje i 1/4 čaše soka od šipka. Pijte po pola čaše 2-3 puta tokom 2-3 stjedna.

Bubrežne bolesti

Za liječenje i preventivu mnogih bubrežnih bolesti odavno se koristi sok od nara -šipka. Više od 4000 godina u Babilonu se koristio kao osnovno terapeutsko sredstvo protiv bubrežnih bolesti. Ovu tradiciju su nastavili u Staroj Grčkoj i u Rimu, a također u Egiptu i u Indiji. Stanovnici Izraela smatraju da plod šipka stvara dobro raspoloženje. Upotreba soka od šipka ima blagotvoran učinak na stanje i funkcioniranje bubrega, a posebno se preporučuje bolesnicima nakon operacije, u periodu oporavka.

Sok od nara – šipka nadoknađuje manjak vitamina i energijske zalihe neophodne za normalan rad svih unutarnjih organa. Sok od sjemenki šipka djeluje kao sredstvo za izmokravanje. Sok od šipka sadrži kalij, koji igra važnu ulogu u regulaciji razmjene vode i soli. Zato je kod bubrežnih bolesti njegova upotreba neophodna.

Pijte po čašu soka ujutru naiskap i navečer prije spavanja, a između po 1/4 čaše nakon jela tokom 7 tjedana.

Sok od smokve: U slučaju nefritisa, u liječenju se preporučuje sok od smokve kao sredstvo protiv upale. Ali, treba znati da se ne mogu svi preparati od smokve upotrebljavati. Oni su zabranjeni kod dijabetesa, kao i teških bolesti želučano-crijevnog trakta. Pijte ga po čašu 2-3 puta na dan tokom 3-4 tjedna.

Artritis

Kod artritisa nastaje poremećaj rasporeda i balansa kalcija u organizmu, zato što se on uglavnom sakuplja u ozlijeđenim
zglobovima, umjesto da iz krvi ravnomjerno snabdijeva sve dijelove tijela. postupno dolazi do stvrdnuća nakupljenog kalcija, da bi se na kraju završilo deformacijom kostiju. Ti su procesi propraćeni jakim bolovima. Za rastvaranje neorganskog kalcija organizmu je potrebna salicilna kiselina, koja se uveliko nalazi u svježem soku od grejpa. Njega treba piti svakoga dana ne manje od 0,5 l.

Čirevi

Sok od dinje, po svom učinku sličan je soku od kruške i soku od banane. On blagotvorno djeluje na želudac, otklanja tegobe koje su često vezane za pojavu čireva.

Sok 1

Potrebno je: 4 čaše soka od dinje i 1 čaša mineralne vode. Razrijedite sok od dinje sa mineralnom vodom i sipajte u dobro zatvorenu posudu. Pijte taj sok što je moguće više (po pola čaše 3-4 puta na dan).

Sok 2

Potrebno je: pola čaše soka od breskve, 1/3 čaše soka od banane, 1/4 čaše soka od kruške i pola čaše soka od šipka. Pomiješajte sokove i pijte po pola čaše 4 puta na dan (prvi put ujutru naiskap, zatim prije jela) tokom 3-4 tjedna.

Sok od banane je djelotvoran kod želučanog i crijevnog trakta. sadrži tvari koje pospješuju ozdravljenje crijeva. On oblaže površinu želuca i pomaže hrani da se lakše probavi. Zato je sok od banana vrlo koristan. Pijte ga nerazrijeđenog po pola čaše prije svakog jela (15- 20 minuta).

Sok 4

Pomiješajte sokove od višnje, šljive, breskve u omjeru 2:2:1 i pijte po pola čaše prije jela tokom 10 dana. Ova mješavina hrani želučano – crijevni trakt vitaminima i drugim korisnim tvarima.

Sok 5

Pomiješajte sokove trešnje, višnje, šipka u omjeru 1:1:1 neposredno prije upotrebe i pijte po čašu ujutru naiskap i navečer prije spavanja tokom 2 tjedna. Ova mješavina će omogućiti značajno povećanje količine korisnih tvari za krv i muskulaturu.

Zatvor

Sok od šljive kod zatvora je izuzetno djelotvoran. On ima blagotvorni učinak na sastav želuca i crijeva. treba ga piti na slijedeći način:

prvi tjedan – po pola čaše naiskap prije jela i prije spavanja;
drugi tjedan – po 2/3 čaše u isto vrijeme;
treći tjedan – po čašu na dan prije jelai, na kraju,
četvrti tjedan – čašu 4 puta na dan.

Sok od šipka – Slično soku od višnje i drugim crijevnim sokovima, sadrži tvari koje omogućavaju prehranu i stimulaciju rada ovih organa. Treba ga piti nerazrijeđenog po pola čaše 2-3 puta na dan tokom 1-2 tjedna.

Mješavina soka od banana, dinje, šljive u omjeru 1:1:1. Pijte po čašu umjesto čaja 3-4 puta na dan tokom dva tjedana.

Mješavina soka trešnje, šljive, i višnje u omjeru 1:2:1, dodajte malo soka od kruške i pijte po pola čaše 3-4 puta na dan tokom dva tjedna.

Neuroze

Korištenje soka od banana može se kombinirati sa dijetom od banana. Pijte sok od banana, po pola čaše 3-4 puta na dan, zadnji put- neposredno prije spavanja, tokom dva tjedna. Sok od šljive ranke kod liječenja neuroze može koristiti u velikoj količini. Pijte ga po pola čaše 4-5 puta na dan tokom 2 tjedna.