Stvari koje nagrizaju vaš kućni budžet

0
10

A ni ne primijetite!

10 stvari koje nagrizaju vaš kućni budžet

Na vašem bankovnom računu novca je sve manje. Čini vam se kao da sam od sebe nestaje i pitate se na što ste ga potrošili. Postoje stvari koje nagrizaju vaš kućni budžet, a da to ni ne primijetite! No, na mjesečnoj ili godišnjoj razini te ‘sitnice’ odnose stotine ili čak tisuće kuna.

Bacanje novca najčešće se odnosi na loše navike ili, pak, loše investicije. Riječ je, primjerice, o porocima zbog kojih novac umjesto u kasicu za štednju jednostavno curi iz lisnica. Još jedan, opće poznati primjer je – kupovina. Kada kupujemo, čini nam se da trošimo malo jer svote nisu prevelike, no iznenađenje nas dočeka kada potrošeno u kupovini pogledamo na mjesečnoj ili godišnjoj razini. Kojih je to 10 stvari koje uništavaju naš budžet?

1. Cigarete

One su loša navika, štete zdravlju, ali i kućnom budžetu. Uzmemo li da kutija cigareta košta 20 kuna i da je kupujete svaki drugi dan, to je mjesečno 300 kuna, a godišnje 3.600 kuna. Toliko otprilike stoji i plazma televizor.

2. Kava

Popiti kavu sa prijateljima i kolegama je nezaobilazan dio hrvatske kulture, međutim ako svakodnevno na jednu šalicu kave u kafiću potrošite 9 kuna, mjesečno će vas to stajati 270 kuna, a godišnje 3.240 kuna. Toliko, primjerice, košta prosječan hladnjak.

3. Brandirani proizvodi

Ako se pri kupnji odjeće ili obuće “ostavite” proizvoda koji su brandirani uštedjet ćete. A jednako kvalitetan proizvod možete naći i po nižoj cijeni.
4. Klađenje

Istraživanja pokazuju da se svaki dan kladi čak 400 tisuća Hrvata. Tom informacijom i klađenje postaje stavka koja odnosi veće količine novca. Ako svaki Hrvat u prosjeku potroši svaki dan 20 kuna na klađenje, mjesečno je to 600 kuna, a na godišnjoj razini 7.200 kuna. Svota je to koju biste mogli puno pametnije uložiti.

5. Lutrija

Ako se govori o klađenju, ne može se ne spomenuti lutrija. Koliko ste listića spremni kupiti i kombinacija odigrati za tako male šanse da nešto dobijete?

6. Restorani

Iako su restorani zabavan način da se izađe iz kuće, objedovanje u njima jedna je od najskupljih navika. Sigurno je jeftinije kod kuće kuhati hranu, ali neke obitelji ili parovi imaju naviku odlaska u restorane. Pozitivno je dok ta navika ne postane prečesta i dok ne potroše većinu budžeta, piše Pametna kuna.

7. Promašena investicija

Koliko vam se puta dogodilo da ste se upisali u teretanu ili na neku drugu aktivnost, platili i niste bili redoviti? Bacili ste novac, a niste ništa dobili. Stoga, ukoliko niste 100 posto sigurni da ćete biti redoviti i postići željene rezultate, razmislite trebate li uložiti novac.

8. Računi za mobitel

Mnogima je telefoniranje mobitelom jedna od najvećih stavki u kućnom budžetu. Ako obitelj ima nekoliko članova i ako svi imaju mobitel, zasigurno mjesečno oko 1.000 kuna ode s računa samo za skupe razgovore. Trebaju li vam baš svi ukućani imati mobitel i pazite li na svoju potrošnju?

9. Kazne

Prekoračili ste brzinu, niste vezali pojas ili ste dobili kaznu od kontrolora u autobusu? Naplatili su vam veliku kaznu koja je nepotrebno opteretila vaš budžet. Podsjećamo, biciklisti su ovih dana posebno na udaru, pa pripazite poštujete li propise.

10. Impulzivna kupnja

Sigurno vam se dogodilo da ste ušli u trgovinu i impulzivno kupili mnogo više stvari nego što ste trebali. Jedini način da se oduprete ovome je da sa sobom uvijek nosite popis onoga što želite kupiti.

Danas.hr

26.11.2011.Reserved.