Temperaturni šok u automobilu

0
13

Ne podcjenjujte opasnost!

Znate li doista koliko poraste temperatura u automobilu kad ga ostavite na suncu?

Znanstvenici iz SAD-a, potaknuti serijom tragičnih događaja koji su potresli njihovu zemlju, odlučili su provesti konkretna mjerenja i odgovoriti na ovo pitanje.

Mjerili su rast temperature u dva vozila izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Jedno je vozilo bilo tamne boje i zatvorenih prozora, a drugo svijetle boje i malo spuštenih prozora (cca 4 cm). Automobili su ostavljeni na temperaturi od 33 stupnja Celzijeva. Unutar samo 20 minuta! temperatura u oba vozila popela se preko 51 stupnja. U roku od 40 minuta porasla je na čak 60 stupnjeva!

Rezultati ove studije pokazali su da u samo 40 minuta, temperatura u automobilu – neovisno o njegovoj boji i malo spuštenim prozorima! – poraste za otprilike 30 stupnjeva! Ovako brz porast temperature i trajna izloženost ovakvim uvjetima može imati fatalan ishod po osobu koja iz bilo kojeg razloga nije u stanju izaći iz automobila. Dvije skupine kojima izloženost ovakvim uvjetima može najviše naškoditi su mala djeca i osobe starije životne dobi.

Zbog toga spomenuti tim znanstvenika izriče sljedeće upozorenje:

„Naglašavamo da je, kad se radi o dojenčadi i maloj djeci, u ovakvim slučajevima potreban izniman oprez, naročito u vrijeme visokih temperatura i vlažnosti zraka. Dojenče se ne bi smjelo ostavljati u automobilu bez nadzora, čak i ukoliko se radi o „par minuta“. Tragedije nastaju upravo u slučaju u kojem ono „što je trebalo biti par minuta“ postane malo duže; bilo zbog dugog reda na blagajni, nečeg što smo zaboravili kupiti ili sretanja prijatelja iz djetinjstva.

Mala se djeca tijekom igre mogu zaključati u automobil ili se na drugi način dovesti u situaciju da iz njega ne mogu izaći.

Čak i ako se zna da je neprikladno! ostaviti dijete samo u automobilu, nemili događaji kojima smo bili svjedoci upućuju na to da šira javnost nije dovoljno svjesna posljedica koje iz tog čina mogu proizaći. “ (Journal of the Louisina State Medical Society, 1995.)