Trajno smanjuje kvocijent inteligencije

0
8

Trajno smanjuje kvocijent inteligencije
Ode mozak
Tinejdžeri koji redovito puše marihuanu nanose si ozbiljnu štetu jer mogu trajno smanjiti kvocijent inteligencije, dokazala je najnovija studija.

Ljudi oko nas Oni umiru 30 godina prije nego mi
Kraj ovisnosti Cjepivo protiv heroina djeluje

Počnete li pušiti marihuanu u tinejdžerskim godinama, mogli biste nanijeti trajne promjene na mozgu, upozoravaju znanstvenici.
Naime, pokazalo se da redoviti konzumenti ovog narkotika, koji su počeli pušiti dok su išli u školu, imaju manji kvocijent inteligencije kao odrasle osobe. Oni će i daleko češće imati problema s koncentracijom i pamćenjem kasnije u životu, nego njihovi vršnjaci koji ne puše marihuanu.
Štoviše, oni koji su kao tinejdžeri počeli konzumirati marihuanu i koristili je redovito, ali su prestali kao odrasli, nisu povratili sposobnosti mozga u potpunosti, pokazalo je istraživanje na King’s College London i Duke Universityju u SAD-u.
Uočen pad kvocijenta inteligencije
Istraživači su proučili podatke više od 1.000 osoba u Dunedinu na Novom Zelandu, koje su pratili od trenutka rođenja 1972. ili 1973. godine.
Ispitali su ih o upotrebi kanabisa kad su imali 18, 21, 26, 32 i 38 godina. Njihov IQ testiran je u dobi od 13 i 38 godina. Uza sve to, svaki je odabrao bliskog prijatelja ili rođaka koji je dao podatke o koncentraciji i problemima s pamćenjem koje je možda uočio kod sudionika istraživanja.
Jedan od 20 ispitanih je priznao da je pušio marihuanu prije navršene 18. godine. Osim toga, jedan od 10 priznao je pušenje marihuane u ranim 20-ima ili oko 25. godine života.
Profesorica Terrie Moffitt, koja je sudjelovala u studiji, kaže da oni koji učestalo konzumiraju marihuanu do 38. godine života imaju pad kvocijenta inteligencije za osam bodova, s obzirom na test inteligencije koji su imali s 13 godina.
Pod učestalom konzumacijom misli se na one koji su u nekom dužem razdoblju pušili barem četiri dana tjedno.
‘Istraživanja pokazuju da je IQ snažan pokazatelj uspjeha za visoko obrazovanje, veće prihode, bolju kvalitetu zaposlenja, manju sklonost srčanim bolestima, razvoju Alzheimerove bolesti, pa čak i prijevremene smrti’, rekla je i dodala da je mozak tinejdžera skloniji oštećenjima od kanabisa nego mozak odraslih osoba.
Magazin.hr