Uobičajeni predmeti koji podmuklo truju- I sad su vam u ruci

0
7

Uobičajeni predmeti koji podmuklo truju- I sad su vam u ruci

Za proizvođače je najbitnije da je ambalažu ili proizvod koji prodaju jeftino kupiti ili izraditi. O eventualnoj opasnosti koja vam od određene plastike ili metala prijeti čitajte u šifri na dnu proizvoda. Ako je razumijete.

Šest uobičajenih proizvoda koji se motaju po kući, a ugrožavaju zdravlje:

Ambalaža za hranu koju naručujemo putem dostave
Pakiranje na kojem se nalazi simbol za recikliranje #6 sadrži polistiren (Styrofoam). Ako ovaj sastojak prodre u hranu ili pitku vodu, može uzrokovati neravnotežu u endokrinom sustavu, a neka istraživanja ga povezuju i s pojavom raka.

Tave s neprianjajućom podlogom (ako se pregriju)
Perfluorinatne kemikalije (PFC) izvor su problema. Dođe li do zagaranja, pare sadrže TFE, tvar na koju se sumnja da izaziva tumore. Ne koristite ovakvo posuđe ili pazite da se tava ne pregrijava.

Stari i oštećeni lonci
Mogu sadržavati aluminij, a njega povezuju s pojavom Alzheimerovom bolesti. Ipak, ni jedna studija nije dokazala definitivnu vezu. Za svaki slučaj, riješite se starog posuđa iz kojeg može doći do prodora aluminija u hranu. Lisnato povrće i kisele namirnice poput rajčice apsorbiraju ga u najvećim količinama.

‘Sportske’ bočice za vodu
Pazite na plastiku s oznakom #7. Isto tako pazite na metalom obložene spremnike i većinu plastičnih bočica za bebe. Riječ je o polikarbonatnim bočicama koje sadrže bisfenol A. Sumnja se da remeti ravnotežu hormona te da stimulira razvoj raka prostate.
Radije pijte iz staklenih ili keramičkih bočica ili onih s oznakom #2. Ne stavljate plastiku u mikrovalnu ili perilicu za suđe. Plastika s oznakama #2, #4 and #5 sigurnija je nego ona s oznakama #1, #3, #6 and #7.

Ne koristite u više navrata plastičnu ambalažu za sokove i vodu
Plastika s oznakom #1 sadrži polietilen tereftalat. Ova se plastika smatra sigurnom, ali namjena joj je samo za jednokratnu upotrebu. Ne treba ih iznova koristiti, jer se na njoj mogu nakupljati bakterije. Nakon upotrebe ih odnesite na recikliranje. Čak i ako ih operete, ne možete biti sigurni da su ispravno dezinficirane.

Plastična garnitura za vrt, plastične zavjese u kupaonici i igračke
Sadrže polivinil klorid (PVC), koji obično sadrži tvari za smekšavanje ftalate. PVC ispušta toksične kemikalije tijekom izrade, a ftalati mogu oštetiti jetru, bubrege i reproduktivni sustav kod životinja. Oponašaju hormone pa mogu razoriti hormonalnu ravnotežu te omesti rast i razvoj djece, posebno beba koje grizu i cuclaju proizvode od vinila. Izbjegavajte PVC i igračke od meke plastike koje djeca mogu staviti u usta. Potražite plastiku s oznakom #2, #4 ili #5 jer ne ometa endokrini sustav.

Magazin.hr