Uskrs – Živjeti u nadi

0
48

Svima koji vjeruju u Isusa Krista i uskrsnuće, želimo sretan Uskrs!

Image1

Uskrs je. Sjećanje na uskrsnuće Isusa Krista. Kakav je to morao biti dan! Život je pobijedio smrt!
Što Uskrs danas znači ljudima?
Ono što se javno čuje ili što piše u medijima, izgleda ovako: Spomene se dvije rečenice o uskrsnuću Isusa Krista, koje je novinar izvadio iz konteksta propovijedi crkvenog velikodostojnika ili lokalnog svećenika, da napravi vijest i iz crkvenog života, zbog većinskog kršćanskog stanovništva. A onda se dosta govori o jelovniku (riba u petak, šunka u nedjelju, ako je ima, pisanice, zeko… što nema nikakve veze s Isusovim uskrsnućem).

Oni koji kažu da vjeruju u Isusovo uskrsnuće, često na nadgrobnim spomenicima pišu ispod pokojnikova imena ovakve poruke:
Laka mu zemlja.
Vječni dom.
Vječna kuća.
Tihi dom.

Kretanja u svijetu, državama i obiteljima su sve više obeshrabrujuća: Ratovi, terorizam, strah, nemir… Zbog takvih događaja, koji su postali svakodnevna pojava, mnoge sve više zahvaća beznađe. Što je sa stvarnim vjernicima na tu temu?

Razgovaram dugo telefonski s jednim vjernikom koji se razbolio na smrt. Nema odgovarajućeg lijeka za tu njegovu bolest. A ono što se nudi je teško dostupno i vrlo skupo, ali još i nesigurno da će pomoći. Bolovi su nesnosni. Čovjek je u najboljim srednjim godinama. Kaže da mu je teško. A najteže mu je podnositi neopisivu bol.

Počinje ga napadati beznađe. Dođu mu trenuci kad pomislio da se preda, da odustane od borbe za životom. A to je najopasnije.

Traži da mu pričam kako sam ja rješavao teške trenutke u životu, kako se to radi, kakvi su rezultati… Što da kažete mladom čovjeku kojemu se živi a izgledi su gotovo nikakvi i kojem se život naočigled ruši?

Vjera, nada i ljubav

Biblija ima sjajnu poruku: “”Sada ostaje vjera, nada i ljubav – to troje – ali je najveća među njima ljubav.” (1. Korinćanima 13,13)

Vjera i nada će proći a to će biti onda kada se ispune. A ljubav ostaje. Dakle, dok čekamo uskrsnuće, ostaje da se držimo nade! Jer, valja dočekati da se prijeđe prag nade. A prijeći prag nade znači da se je ona ostvarila i da nastaje vječnost.

Isusovo uskrsnuće
“Po suboti, u svanuće prvog dana sedmice, dođe Marija iz Magdale i druga Marija da pregledaju grob. Najedanput se zemlja silno potrese: anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi te odmaknu kamen te sjede na nj. Lice mu je sjalo kao munja, a odijelo mu bijaše bijelo kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. A anđeo reče ženama: ‘Ne bojte se! Znam da tražite razapetog Isusa. On nije ovdje! Uskrsnuo je kako je rekao! Dođite i vidite mjesto gdje je bio položen, zatim krenite žurno i recite učenicima njegovim: ‘Uskrsnuo je od mrtvih i, eto, pred vama ide u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Eto, to vam rekoh!’ One, sa strahom i ujedno s velikom radošću, smjesta ostaviše grob te otrčaše da to jave njegovim učenicima.” (Matej 28,1-8)

“Predao sam vam najprije ono što sam i primio: da je Krist, suglasno Pismima, umro za naše grijehe, da je pokopan, da je treći dan, suglasno Pismima, uskrsnuo, da se ukazao Kefi, potom Dvanaestorici. Zatim se ukazao braći kojih je bilo zajedno više od pet stotina, …”
(1. Korinćanima 15,3-6)

Živjeti u nadi
“Zato, sveta braćo, koji ste dionici nebeskog poziva, promatrajte poslanika i velikog svećenika naše vjere, Isusa. …
A njegova (Božja) smo kuća mi, ako čvrsto sačuvamo (do kraja) pouzdanje i slavni ponos nade.” (Hebrejima 3,1.6)

“Uistinu, Bog nije nepravedan da zaboravi ono što ste učinili, ljubav koju iskazaste prema njemu služeći u prošlosti i sadašnjosti svetima. Ali je naša vruća želja da svaki od vas pokaže istu revnost da svoju nadu učini savršenom do kraja, da ne budete mlitavi, već da nasljedujete one koji vjerom strpljivošću baštine obećanje.” (Hebrejina 6,10-12)

“On (Bog) će otrti svaku suzu s njihovih očiju. Smrti više neće biti; neće više biti ni tuge, ni jauka, ni boli, jer stari svijet prođe. Tada onaj koji sjedi na prijestolju reče: ‘Evo sve činim novo’. I nadoda: ‘Piši: Ove su riječi pouzdane i istinite!” (Otkrivenje 21,4.5)

Mr. sc. Ivan Đidara

word doc. teksta dostupan ovdje