ZNANSTVENICI SAVJETUJU- POSTOJE JAKO DOBRI RAZLOZI: Ovo voće i povrće nikada ne biste trebali guliti

0
35
VIJESTI

10:30 19.06.2016   Autor: Magazin.hr   Foto: Thinkstock

Tijekom pripremanja, često se odlučujemo oguliti voće i povrće, pogotovo kada nismo sigurni radi li se o tretiranoj namirnici te smatramo da se na kori nalazi najveći udio pesticida i sličnih tvari.

No, te kore – često su izvor hranjivih tvari koje su potrebne našem organizmu i koje zapravo na kraju samo bacimo u kantu za smeće, piše Ordinacija.hr. Umjesto guljenja, radije se odlučite za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste sačuvali te hranjive tvari i organizmu dali što mu treba.

Isto (u pdf formatu) ako je link poviše nedostupan:

1. Jabuke

unnamed (2)

U kori jabuka nalaze se netopiva vlakna poznata pod imenom pektin, a dio njih se nalazi u kori. Ako pojedete jednu jabuku srednje veličine dnevno unosite 3 grama prehrambenih vlakana, što je 10 posto preporučenog dnevnog unosa. Ova vlakna utječu na snižavanje lošeg, LDL,kolesterola, kao i šećera u krvi. Osim toga, pektin će također smanjiti žudnju za hranom.

Uz to, u kori jabuke se najviše nalazi antocijanin, bioflavonoid i antikosidans koji utječe na boju ploda, a koji je poznat po tome što štiti krvožilni sustav od upala i oštećenja. Uz njega, u kori jabuka može se pronaći i flavonoid kvercetin, također antioksidans koji pomaže kod problema dišnog sustava, odnosno poboljšava sam rad pluća.

2. Mrkva

3c5dd3b0-1c14-401e-88c1-84670ceaf10a

S obzirom na to da je “kora” mrkve identična njenom mesu, znači da se jednake hranjive tvari nalaze u oba dijela ovog povrća. No, razlog zašto biste trebali mrkvu tek dobro oprati, ako znate da nije bila pretjerano kontaminirana, je to što se na prvim slojevima, kao i tek ispod njega, nalazi najveći izvor hranjivih tvari.

Mrkva je najbogatiji izvor beta-karotena, koji se može pronaći i u drugim narančastim i tamno zelenim namirnicama, a radi se provitaminu A, a koji je nužan za normalnu funkciju kože i sluznice te se smatra da djeluje antikancoregeno, kao i što jača imunitet.

Osim beta-karotena, u mrkvama se nalaze dijetalna vlakna, kalcij, fosfor, željezo, kao i natrij i kalij.

3. Krumpiri

unnamed (1)

Krumpir je namirnica koja je jedan od bogatih izvora vlakana, a u 100 grama ima tek 58 kalorija, a tu se nalazi čak 2,50 grama vlakna. Osim vlakana, krumpir je bogat izvor i vitamina C, pa se u 100 grama može pronaći čak 11,40 mg. Ono što je najvažnije kako bi se sačuvale sve hranjive tvari krumpira je način na koji ga pripremamo.

Ako ga pripremamo bez njegove kore, gubimo veliki udio vitamina C, dok se kuhanjem ili pečenjem s korom može sačuvati i do trećine vitamina C. U narodnoj medicini različitih kultura krumpir se koristio kao lijek, a smatra se da kora kuhanog krumpira snižava povišeni krvni tlak.

Unatrag nekoliko godina, istražuje se i utjecaj kore krumpira, za koju se smatra da ima antioksidativna svojstva, na neutraliziranje slobodnih radikala, a time i njihov utjecaj na razne zdravstvene tegobe.

4. Krastavci

unnamed (3)

Ovo proljetno i ljetno povrće, osvježenje je za svaki obrok. Mnogi izbjegavaju jesti neoguljene krastavce jer često kora ostavi gorkast okus u ustima. Krastavci se sastoje najviše od vode, odnosno oko 96% krastavca čini voda.

U kori se zapravo nalazi najviše hranjivih tvari, pa je tako kora svježeg krastavca bogat izvor vitamina A, a u nešto manjoj se razini može pronaći vitamini B kompleksa. Veliki udio vitamina A, znači da se u kori krastavca nalazi već spomenuti beta-karoten, antioksidans koji ima mnoge zdravstvene benificije.

Osim što će vas ovo povrće osvježiti tijekom toplih ljetnih dana, također ne morate niti previše brinuti koliko ćete ga pojesti jer 100 grama krastavca, ima tek 12 kalorija.

5. Patlidžan

unnamed (4)

Osim što patlidžan trebate izabrati prema izgledu kore, koja treba biti sjajna i čvrsta, također ju trebate ostaviti i pri pripremi ovog povrća. U kori se nalazi antocijanin nasunin, na kojem je provedeno niz istraživanja, a koji veže željezo za sebe te štiti stanice od oštećenja.

Zbog toga se smatra da ovaj antocijanin ima antikancoregeno svojstvo. Osim toga, smatra se da je ovaj antocijanin odličan u borbi protiv kolesterola. Patlidžan je također bogat izvor vitamina B skupine, pa se zbog toga preporuča ubaciti u plan prehrane.

Pogledajte za što je sve ključan vitamin A, te saznajte u kojim se drugim namirnicama nalazi vitamin B.

Podijeli: