Violinist

0
11

Violinist

Washington DC: Postaja metroa, hladno jutro siječnja 2007. Čovjek s violinom svirao je šest Bachovih komada tijekom 45 minuta. Tijekom tog vremena kroz podzemnu postaju prošlo je otprilike dvije tisuće ljudi, većina na putu do posla.
-Nakon tri minute sredovječni je čovjek zapazio da glazbenik svira. Usporio je svoj hod i zastao za nekoliko sekundi a zatim odjurio prema svom rasporedu.
-4 minute kasnije: violinist je dobio svoj prvi dolar. Žena je u šešir ubacila novčić, i bez zaustavljanja, nastavila hodati.
-6 minuta kasnije: mladić je zastao, naslonio se na zid, malo poslušao a zatim pogledao na sat i odjurio svojim poslom.
-10 minuta kasnije: trogodišnji dječak se zaustavio ali ga je majka užurbano povukla. Dječak je opet zastao gledajući u violinista. Majka ga je jače povukla i on je neprekidno okretao glavu za violinistom. Ovo je ponovilo i još nekoliko druge djece. Svaki roditelj, bez izuzetka, prisilio je svoje dijete na nastavi brzo hodati.
-Poslije 45 minuta: glazbenik je neprekidno svirao. Samo 6 osoba se zaustavilo i slušalo nakratko.
Oko 20 ih je dalo novčani prilog ali je nastavilo hodati svojim tempom. Čovjek je ukupno prikupio 32 dolara.
-1 sat kasnije: glazbenik je prestao svirati i nastala je tišina. Nitko nije primijetio. Nije bilo aplauza niti priznanja.
Nitko nije znao da je to bio violinist Joshua Bell, jedan od najvećih glazbenika na svijetu. On je odsvirao jedan od najsloženijih komada ikada napisanih, s violinom vrijednom 3,5 milijuna dolara. Dva dana prije ovog događaja bile su rasprodane karte u kazalištu u Bostonu po prosječnoj cijeni od 100 dolara.
Ovo je istinita priča. Joshua Bell svirao je inkognito na podzemnoj željezničkoj postaji. To je organizirao Washington Post kao dio eksperimenta, da se vidi kakva je društvena percepcija, ukus i prioriteti.

Moguća primjena:
* U zajedničkom mjestu u okolišu u neprimjereni sat, percipiramo li ljepote?
* Hoćemo li prestati to cijeniti?
* Hoćemo li prepoznati talent u neočekivanom kontekstu?

Mogući zaključak iz ovog eksperimenta:
Ako nemamo trenutak da se zaustavimo i saslušamo jednog od najboljih glazbenika na svijetu, kako svira neke dijelove od najboljih glazbenih djela ikad napisanih, na jednom od najljepših ikad napravljenih instrumenata, kako mnogo drugih stvari propuštamo?