Sve zdravstvene blagodati bijelog luka – češnjaka

0
422

Sve zdravstvene blagodati bijelog luka – češnjaka

bijeliLuk

Bijeli luk (allium sativum) poznat je kao hrana, ali i kao lijek već više tisuća godina. Iz najstarijih spisa, spomenika i predanja vidi se da su ga koristili Feničani, Židovi, Babilonci, Perzijanci, stari Grci, stari Rimljani, Egipćani, Kinezi, Hindusi…

O hranljivim i ljekovitim svojstvima bijelog luka u prošlosti uglavnom se dosta zna pa su mu pridavane čak i magijske osobine u borbi protivm uroka, vještica, zlih čini i vampira.
Bijeli luk je jednogodišnja zeljasta biljka s lukovicom (korijenom) u zemlji i stabljikom (s listovima) visine do 1 m. U našim krajevima je dostupan za prehranu tijekom cijele godine.

Korisni sastojci

Ispitivanjima je ustanovljeno da bijeli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentriranom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u prehrani koriste cvijet, stabljika i listovi.
Bijeli luk je bogat vitaminima i mineralima:
adenozin
alicin
aminokiseline
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B1 i B2
vitamin C
željezo
enzimi
eterična ulja
jod
kalij
kalcij
selen
sumpor
fosfor

Primjena u prehrani

Bijeli luk se koristi sirov, kuhan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.

Korištenje

Kinezi su još prije mnogo vjekova spravljali mnoge lijekove na bazi bijelog luka.
U našoj narodnoj medicini bijeli luk se smatra univerzalnim lijekom za mnoge bolesti.
Bijeli luk je postao univerzalni narodni začin, sirotinjska hrana i preventivni lijek. U narodu bijeli luk je lijek za sve, u njega se ima veliko i nepokolebljivo povjerenje. Za vrijeme raznih epidemija tifusa kolere, kuge, dizanterije, gripe i uopće kad god se javljao veliki pomor u narodu od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno i kurativno sredstvo preporučan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, bijeli luk.
Bijeli luk se kao lijek koristi sirov ili kuhan, ali i kao dodatak jelima. Pored toga, sok od bijelog luka upotrebljava se za spravljanje tinktura ili za spravljanje premaza ili obloga. Postoje tablete i kapsule spravljene od bijelog luka pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole ukus i miris bijelog luka.
Bijeli luk ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje, tako da se njegovo djelovanje uspoređuje s najboljim antibioticima.
Treba voditi računa o tome da bijeli luk zajedno s visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena djelovanja, pa se onda treba posavjetovati s liječnikom.

Ljekovito djelovanje

Bijeli luk pomaže pri liječenju sljedećih bolesti i tegoba:
akne
alergijski rinitis
apopleksija
arteroskleroza
astma
bolesti srca i krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bronhitis, prehlade, gripa
glavobolja
gljivične infekcije
grčevi
gubitak koncentracije
depresija
dječje gliste
difterija
dijabetes
zatvor
infekcije mokraćnih puteva
impotencija
infarkt
kandida
kašalj
kolera
mnoge vrste raka
moždani udar
natečeni limfni čvorovi
neplodnost
nervoza
nesvjestica
poremećaj metabolizma
povišeni krvni pritisak
poremećaj elastičnosti krvnih sudova
povišena razina kolesterola i triglicerida
potištenost
premor
problemi s vidom
problemi s varenjem
problemi s jetrom i želucem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa živcima
problemi s pamćenjem
problemi s cirkulacijom
proljev
povećana perut, opadanje kose
razdražljivost
reguliranje šećera u krvi
simptomi starenja
skleroza
smanjenje apetita
sprečavanje ugrušavanja krvi
stenokardija
stabiliziranje crijevne flore
tifus
tromboza
tuberkuloza
herpes
kronični umor
čmičak

Oblozi

Oblozi od bijelog luka povoljno djeluju protiv čireva, otvorenih rana (posjekotine i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija kože i mnogih kožnih bolesti.
Bijeli luk povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, živce, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sustav.

Bijeli luk i med

Ako imate jak želudac, predlažemo stari narodni recept za impotenciju. Iscijedite sok iz svježeg bijelog luka i pomiješajte s duplom količinom meda. Zagrijte smjesu dok se malo ne zgusne, ohladite i pijte.
Ljekovita moć bijelog luka i meda odavno je dokazana. Kada se unose u organizam mogu pomoći u liječenju doslovce svakog oboljenja. Bijeli luk djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava kolesterol i krvni pritisak, normalizira ubrzan rad srca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate. Rame uz rame s ovom riznicom zdravlja stoji med-čudesni eliksir iz pčelinjih proizvoda, koji krijepi organizam, jača i čisti krv, liječi plućne bolesti…

Bolji od aspirina

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom razdoblju kada sa svih strana vrebaju virusi.
Najvažniji sastojak bijelog luka je ahoin čiji efekat je bolji od djelovanja aspirina koji djeluje na manje stvaranje tromboksana. Ali, ahoin, osim tog djelovanja, ima i još sedam načina da spreči sljepljivanje trombocita i stvaranje ugruška.
U bijelom luku nalazi se i adenozin koji također djeluje protiv zgrušavanja krvi i to ne samo preventivno, već ima sposobnost da već formirane ugruške rastvori.
Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidans, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. Dokazano je da ima pozitivan utjecaj na rad želuca, a ima i citostatičko delovanje. Generalno, povoljno utječe na imuni sustav, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama. Jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv ešerihije koli i stafilokoka. Konačno, koristi se kod bronhitisa, sprečava gripu, a vanjskom primjenom može ublažiti i reumatične bolove.
Dovoljno je da dnevno pojedete dva do tri češnja bijelog luka, kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko djelovanje. Može se jesti kuhan ili sirov, važno je da ga jedete svaki dan.
Dosta je efikasniji ako ga izgnječite nego isjeckate pošto se gnječenjem oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin. Kuhanjem se također oslobađa ahoin i najbolje je da ga kuhate s rajčicom ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu.
Ako izgnječen bijeli luk prelijete s malo votke i ostavite par dana da stoji nepokriven, tako će se osloboditi dosta ahoina. Na tome se zasniva ruski narodni lijek za čišćenje krvi. Popularna grčka salata oslobađa dosta ahoina jer se kod nje gnječen bijeli luk miješa s feta sirom i maslinovim uljem.

Zaključak

Na osnovu najnovijih znanstvenih ispitivanja i svega navedenog, slobodno se može reći da je bijeli luk jedna od najljekovitijih biljaka.

Izvor: Krstarica/Net