Želite li izbjeći trovanje, ove namirnice ni za živu glavu ne podgrijavajte

0
12

Želite li izbjeći trovanje, ove namirnice ni za živu glavu ne podgrijavajte. Nutricionisti ističu kako većina namirnica sadrži tvari koje postaju štetne ako ih podgrijavate. Te namirnice, naime, postaju otrovne.

Donosimo popis namirnica koje su najopasnije nakon što ih podgrijete.

Špinat, cikla i celer sadrže nitrate koji pod utjecajem mikroorganizama i grijanja razvijaju spojeve koji su štetni i kancoregeni. Špinat je najriskantniji u ovoj grupi namirnica i zato ga uvijek treba jesti svježe pripremljenog.

Gljive zbog proteina koje sadrže, lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i postaju štetne. Preporučljivo ih je zagrijati na temperaturi ne većoj od 70 stupnjeva.

Krumpir također spada u skupinu otrovnih namirnica nakon podgrijavanja. Gubi nutritivna svojstva, a nedavna istraživanja su pokazala kako je najzdraviji krumpir kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, krumpiru povećava udio rezistentnog škroba koji ima probiotski učinak.

Kada se podgrijava meso ono postaje nešto što naše tijelo ne prepoznaje jer dolazi do promjena u sastavu proteina. To se događa kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama, pa se mijenja njihova struktura, postaje neprobavljivo, a time i toksično.

Visoko su rizične i namirnice koje se prioizvode na niskim temperaturima poput piletine i dimljene ribe (losos i bakalar), sirove ili blago prokuhane školjke, mliječni proizvodi, sirevi i jaja.

Namirnice koje se mogu podgrijavati su cjelovite žitarice jer njihov sastav ostaje relativno nepromijenjen. To su riža, proso, ječam i zob.

Variva i juhe također možete podgrijavati, prethodno izvadite meso i povrće te ih ostavite u toploj vodi.

S.P./healthylnb.com
07.10.2014.