Znate li što se događa vašem tijelu ako pojedete dvije banane dnevno?

0
133

ZDRAVLJE
VAŽNI SAVJETI

BANANE, BANANE, BANANE!
POGOTOVO ONE S CRNIM TOČKICAMA: Znate li što se događa vašem tijelu ako pojedete dvije banane dnevno?

15:09 18.01.2017    Autor: Magazin.hr     Foto: YouTube
unnamed-1

Banane sigurno spadaju u jedno od omiljenih voća, pogotovo ako pitate djecu. No jeste li znali kakve zdravstvene koristi možete imati ako pojedete samo dvije banane dnevno?

Osim što su ukusne, one daju energiju i opskrbljuju tijelo hranjivim tvarima. Kalij, B vitamin, razna vlakna i kalcij, tvari su od kojih će vaš organizam savršeno funkcionirati, a upravo dvije banane sadrže potrebnu dnevnu količinu. Ako ste pomislili da su banane s tamnim točkicama pokvarene, istina je zapravo suprotna. Kad na banani nastaju tamne točkice one su najzdravije, jer se tada formiraju tvari koje su sjajne u borbi protiv raka – citokina TNF-a.

1. Krvni tlak  

Imate li visoki krvni tlak? Banane su siromašne natrijem, ali su zato bogate kalijem, zbog čega su izvanredna prehrambena namirnica za krvni tlak i zdravlje srca.

2. Zatvor

Imate li problema s probavom? Ako vam treba pomoć, vlakna koja sadrže banane učinit će trik.

3. Energija

Banane su pune vitamina, minerala i ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom, zbog čega su izvrstan izvor brze energije. Upravo ih to čini idealnim zalogajem prije vježbanja. Uz to, postoji i dodatni bonus – kalij će spriječiti grčeve u mišićima.

4. Žgaravica

Ako patite od žgaravice, upamtite da banana sadrži prirodne antacide koji neutraliziraju klorovodičnu kiselinu u želučanom soku.

5. Anemija

Nedostaje vam željeza? Banana stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

6. Depresija

Jeste li znali da banane sadrže triptofan? Naše tijelo ga pretvara u serotonin, kemijski spoj koji nas opušta i čini sretnima.